Hrvatska na nogama zbog Vučićevih reči – prete i optužnicom

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo prve optužnice protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji Oluja.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

10:24

Hrvatska na nogama zbog Vučićevih reči – prete i optužnicom
Foto: Profimedia

Od objave ove vesti u hrvatskim medijima ne prestaje hajka na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju.

U Hrvatskoj su se odmah svi digli na noge, vodi se stravična kampanja protiv srpskog naroda, a stvar je eskalirala dotle da su počeli da prete optužnicom protiv Aleksandra Vučića, ali je predsednik Srbije imao spreman odgovor zločincima iz Hrvatske.

"Hrvati su poubijali Srbe koji su tamo živeli, a ne Srbi njih, Hrvati su proterali Srbe, a ne Srbi njih. Nikad nikoga nisam ubio, a oni jesu i to decu", rekao je pre neki dan Vučić kad su ga upitali da prokomentariše najavu Hrvata da će podići optužnicu protiv njega.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je juče reagovao povodom ovog slučaja. On je poručio Srbiji i njenom predsedniku da se, kako kaže, "okane ovog posla".
Podsećanja radi, na Petrovačkoj cesti, kod mesta Bravsko na teritoriji Republike Srpske 1995. godine, u naletu hrvatskih "zračnih vitezova" poginulo je devet civila, a među njima četvoro dece stare od 6 do 13 godina.

Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), poginuli su tog kobnog dana, a još pedesetak osoba je ranjeno, ponajviše dece.

Za ovaj zločin optuženi su oficiri hrvatske vojske:

- Imra Agotić (1943), komandant hrvatskog RV i PVO, pomoćnik Glavnog štaba hrvatske vojske

- Josip Čuletić (1951), zamenik komandanta hrvatskog RV i PVO
- Danijel Borović (1958), komandant Prve lovačke eskadrile hrvatskog RV i PVO
- Nepoznati pilot hrvatskog RV i PVO
- Nepoznati pilot hrvatskog RV i PVO.

Oni se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: