Lažne dojave o bombama u sarajevskim školama? Policija izvršila proveru

Nakon jutrošnje dojave da su u više škola na području sarajevskog kantona postavljene bombe, kao u kantonalnoj vladi, policija je na terenu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2022.

10:10

Lažne dojave o bombama u sarajevskim školama? Policija izvršila proveru
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Portprarol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je za sarajevsku N1 tv. da nema razloga za paniku i da su sve istražne radnje u toku.

Na društvenim mrežama pojavio se i sadržaj mejla za koji se tvrdi da je jutros dostavljen na adrese sarajevskih škola.

Iz MUP-a KS pozvali su roditelje da ne šire paniku, preneli su mediji u BiH. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u jutarnjim satima dobilo je informacije da su u osnovnim školama u nekoliko opština postavljene bombe.

Informacije se odnose na više škola u opštinama Centar, Stari Grad, Vogošća i Ilidža.

"Dojave su stigle mejlom. O svemu je upoznato i Tužilaštvo Kantona Sarajevo", rekao je za Klix.ba portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Pretnje o postavljenim bombama u Sarajevu došle su nakon što su iste pretnje u nekoliko navrata dobile Srbija i Crna Gora.

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjak za bezbednost Safet Musić smatra da u ovoj situaciji ne treba isključiti da je ona povezana sa ratom u Ukrajini. Musić, saradnik Taktičkog instituta za bezbednost u Londonu, ne želi da daje tačne procene, ali kaže da bi izveštaji o bombama mogli biti u vezi sa direktnim i indirektnim ruskim uticajem u regionu.

"Prvo je bilo dojava o podmetanju bombi na avione na letu od Beograda do Moskve, zatim se to proširilo na tržne centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila na Crnu Goru, a sada i na BiH. Uglavnom su to zemlje u kojima Ruski uticaj je prisutan, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već postoje informacije da su te operacije izveli od Krima do Balkana.

"Ljudi su najosetljiviji kada su deca u pitanju. Dakle, veza i uticaj Rusije sa Zapadnim Balkanom sa nekim događajima koji utiču na opštu bezbednosnu situaciju ne može se isključiti", rekao je Musić za Avaz.

Oglasio se MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo pregledali su 40 škola u kojima nisu pronašli nikakvu eksplozivnu napravu, a pri kraju je i kontradiverzioni pregled Opštinskog suda u Sarajevu.

Ministarka obrazovanja je rekla da se očekuje da Kontradiverzioni pregledi budu završeni danas i da će se već sutra normalizovati odvijanje nastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: