Koreja ispalila: Provokacija koja se ne može tolerisati

Severna Koreja lansirala je balističku raketu u pravcu svoje istočne obale, saopštile su odvojeno vojske Japana i Južne Koreje.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

07:49

Koreja ispalila: Provokacija koja se ne može tolerisati
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Do lansiranja severnokorejske rakete dolazi dan nakon što je američki predsednik Džozef Bajden završio azijsku turneju tokom koje je posetio Seul i Tokio, navodi Rojters.

Reč je o 17. balističkom testu koji je Severna Koreja izvela od početka godine.

Ranije ovog meseca Pjongjang je lansirao interkontinentalnu balističku raketu sa podmornice.

Vasington i Seul osudili Pjongjang

Tanjug/ AP Photo/Lee Jin-man
Savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven razgovarao je danas sa kolegom iz Južne Koreje Kimom Sung-hanom o lansiranju tri rakete Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

"Obojica su osudili destabilišuće balističke testove Pjongjanga i dogovorili se da nastave sa saradnjom. Gospodin Saliven je takođe ponovio da čvrstu posvećenost SAD odbrani Južne Koreje", navela je Bela kuća u saopštenju, preneo je Rojters.

Severna Koreja je ispalila tri projektila, od kojih je jedan bio interkontinentalni, dan nakon što je predsednik SAD DŽozef Bajden napustio Aziju posle boravka u Japanu i Južnoj Koreji.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši izjavio je danas da serija testiranja balističkih raketa Pjongjanga ranije u toku dana je "provokacija koja se ne može tolerisati".

Kiši je kazao da je prvi balistički projektil dostigao visinu od 550 kilometara i leteo oko 300 kilometara.

Zna se i da je drugi projektil dostigao visinu od 50 kilometara, a leteo je oko 750 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: