Varšava "oplela" po Berlinu: "To obećanje nisu ispunili"; usledio odgovor – "Ne može tek tako"

Poljski predsednik Adžej Duda je nemačku vladu optužio za prekršeno obećanje.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

16:54

Varšava
Ilustracija: Shutterstock/canadastock

Rekao je da Berlin još nije poslao zamenu za tenkove koje je Varšava isporučila Ukrajini.

"To obećanje nisu ispunili. Veoma smo razočarani," rekao je Duda za TV Velt u utorak, na margini Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Ukrajini smo na raspolaganje stavili veliki broj tenkova," rekao je poljski predsednik, "a čineći dobro oslabili smo sopstveni vojni potencijal i ispraznili sopstvene vojne rezerve."

Poljske vlasti su očekivale podršku iz Nemačke. Uostalom, znatan deo oklopnog arsenala zemlje čine nemački tenkovi Leopard.

"Veoma bi nas obradovalo da nas je Nemačka podržala u nekom obliku razmene, a zapravo smo iz Nemačke i dobili takvo obećanje, da će nam poslati te tenkove," dodao je Duda.

Nemačka demantuje

Nemačka je danas demantovala sugestije da odustaje od obećanja da će Poljskoj obezbediti tenkove kako bi nadoknadila one koje je Varšava isporučila Ukrajini.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je nakon današnjeg sastanka sa poljskim kolegom u Berlinu, rekla da se o tom pitanju razgovaralo kako bi se rešili nesporazumi.

Ona je rekla da Nemačka ne može da isporuči teško naoružanje "pritiskom na dugme" jer postoje brojna pitanja koja treba razmotriti, ne samo pitanje da li je oružje zaista dostupno.

Podsetimo, Poljska je Ukrajini poslala tenkove T-72 sovjetske proizvodnje i jasno je naznačila da očekuje zamenu od partnera iz NATO, uključujući Nemačku.

Vlada kancelara Olafa Šolca je prošle sedmice najavila jednu takvu zamenu-razmenu sa Češkom, kojoj treba da pošalje 15 tenkova Leopard-2 iz sopstvenog arsenala.

Češka je isto Ukrajini poslala sopstveno teško naoružanje iz sovjetske ere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: