Rusija priprema ukidanje starosne granice za pristupanje vojsci

Rusija priprema ukidanje starosne granice za zaključivanje ugovora sa vojskom, proizilazi iz dnevnog reda sednice ruske Dume, donjeg doma ruskog paralmenta.

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2022.

14:55

Rusija priprema ukidanje starosne granice za pristupanje vojsci
Foto: Profimedia

"Cilj predloga zakona je eliminisanje starosne granice za građane u radnom dobu… prema kome imaju prava da zaključe prvi ugovor o vojnoj službi", navodi se u noti koja objašnjava predlog zakona.

Kako se navodi samo građani stari od 18 do 40 godina trenutno imaju prava da zaključe prvi ugovor sa vojskom. Za strane državljane taj limit je od 18 do 30 godina.

Kako se dodaje, za upotrebu jako preciznog oružja, funkcionisanje vojne opreme i oružja potrebni su visoko specijalizovani profesionalci.

Novi zakon bi pomogao da se za vojnu službu pod ugovorom privuku specijalisti u oblastima uglavnom vezanim za civile (medicinska podrška, inženjerstvo, održavanje, komunikacije), navodi se u dokumentu.

Ruska vojska je u jeku ofanzive u Ukrajini ali se suočava sa snažnim ukrajinskim otporom tako da je Rusija zabeležila velike materijalne i ljudske gubitke mada Moskva nikad nije otkrila njihove razmere, piše agencija Frans pres.

Rusija je pozvala na regrutaciju za proleće 2022. sa ciljem slanja 134.500 mladih u kasarne mada vlasti daju uveravanje da regruti neće biti slati na front.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: