Pismo majke navijača Torcide: Jugoslovenska policija nije pucala na Hrvate

Masovni sukob navijačke Hajduka, grupe Torcida, i hrvatske policije zaprepastio je čitav region, a to je i glavna tema hrvatskih medija danas.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 23.05.2022.

14:45

Pismo majke navijača Torcide: Jugoslovenska policija nije pucala na Hrvate
Chalabala/depositphotos/Ilustracija

U tom sukobu, podsetimo, hrvatska policija bila je, kako je saopšteno, prinuđena i da puca, zbpg čega su četiri osobe odvezene u bolnicu. Takođe, povređeno je još 35 osoba, dok 43 uhapšeno. Do sukoba je došlo nakon utakmice DInamo - Hajduk koja je odigrana u Zagrebu, u nedelju.

Sukobi dve grupe navijača krenuli su i pre utakmice, a brojni video snimci okačeni na društvenim mrežama potvrđuju da je bilo više tuča u Zagrebu. Sukob s policijom međutim, dogodio se nakon utakmice, na auto-putu u blizini hrvatske prestonice.

U moru reakcija javnosti u centar pažnje dospela je poruka majke jednog pripadnika Torcide. Ona je žestoko iskritikovala policiju, ali i hrvatsku javnost koja je mahom svu krivicu za sraman incident prebacila na navijače Hajduka.

"Danas se ceo dan govori o nasilju Torcide, a niko ni slovom nije spomenuo da je ta ista Torcida bila prva koja je trudnice i bebe izvlačila iz Petrove bolnice nakon zemljotresa u Zagrebu, ni da su među prvima stigli u Petrinju da pomognu jadnim i nemoćnim ljudima, ne postavljajući pitanje ko je dinamovac ni ko je koje nacionalnosti", navela je na početku ona.

Istakla je da je profesor književnosti i da jako dobro čuje šta ko kaže i još bolje interpretira rečeno. "Odgledala sam konferenciju policije. Visokopozicionirani policajac reče kako su oni bili asistenti organizatora utakmice...Istovremeno, bila sam žalosna zbog mlakog Hajdukovog saopštenja koji ni slovom nije zaštitio svoju mladost. Naravno da niko pametan nije očekivao da će policija priznati prekoračenje ovlašćenja, ali da se niko od novinara nije vezao za izjavu da su policajci sprovodili odluku organizatora, bilo mi je neshvatljivo", napisala je majka jednog navijača Hajduka, a onda je pomenula 1990. godinu.

"Svi se sećamo utakmice Hajduka i Partizana na Poljudu 26. septembra 1990. godine. Gorela je jugoslovenska zastava. Jugoslovenski milicajci nisu pucali u Hrvate. Juče - hrvatski policajci pucaju na splitske momke. Vrteo se više puta isti snimak: mladić mirno prilazi automobilu, policajac ga udara pendrekom po leđima, a kada je momak seo, dodatno ga hrvatski interventni policajac udara nogama. To niko nije komentarisao", stoji dalje u pismu.

Zatim piše da je hrvatska policija istakla da je Torcida upalila baklje na benzinskoj pumpi, ali "da je samo njima, valjda, baklja opasnija od hica iz vatrenog oružja - u kombinaciji sa gorivom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: