Kremlj spreman da zaštiti osuđenog vojnika: "Pomoći ćemo drugim kanalima"; Ulaže se žalba

Ukrajinski sud osudio je danas ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva nenaoružanog civila.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2022.

13:29

Kremlj spreman da zaštiti osuđenog vojnika:
Tanjug/ AP Photo/Natacha Pisarenko

Tokom prvog sudjenja za ratne zločine, Šišmarin (21), inače zapovednik tenkovske posade, izjasnio se ranije da je kriv za ubistvo 62-ogodišnjeg muškarca 28. februara u jednom selu, na severoistoku Ukrajine.

On je rekao da mu je naređeno da puca na muškarca iz automobila, prenosi Rojters.

Stigla je i prva reakcija iz Kremlja na ovu presudu.

Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je Kremlj "zabrinut" za Šišimarina te da će "tražiti načine da mu pomogne".

"Naravno da smo zabrinuti za sudbinu našeg državljanina. Nemamo puno mogućnosti da zaštitimo njegove interese. Ali to ne znači da nećemo razmatrati mogućnosti da mu pomognemo drugim kanalima", rekao je Peskov ne pojasnivši na kakve to "druge kanale" misli.

Ruski vojnik ulaže žalbu na presudu ukrajinskog suda

Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini namerava da uloži žalbu, izjavio je danas njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

"Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude“, izjavio je Ovsjanikov, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Vadim Šišimarin priznao je da je 28. februara ubio 62-godišnjeg muškarca u severoistočnom selu Čupahivka, a njegov advokat tvrdi da je sledio direktna naređenja.

Sudija je ocenio da je Šišimarin sproveo naredbu vojnika višeg ranga i da je ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja, navodi Glas Amerike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

"Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je delovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće“, objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti "korišćenje drugih kanala", prenosi BBC.

Ovo suđenje ima veliki simbolicki znacaj u Ukrajini, koja optužuje Rusiju za zločine protiv civila i tvrdi da je identifikovala potencijalnih 10.000 ratnih zlocina, što Moskva negira, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: