"Praktično, jedemo svet"

U najnovijem izveštaju organizacije za zaštitu okoline WWF, iznesene su oštre kritike na račun Evropske unije.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 23.05.2022.

12:40

EPA-EFE/ NEIL HALL

"EU troši više od svog poštenog udela, a trenutno visok nivo proizvodnje hrane moguć je samo zahvaljujući velikom uvozu resursa", objavio je WWF u predstavljanju novog izveštaja.

Takođe se navodi i da je Unija ubirala milijarde od svetske trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, ali višak je skrivao mnoge "neugodne istine", rekao je glavni autor istraživanja Džabier Ruiz.

"Umesto svetskog proizvođača žitarica, EU je zapravo svetska trgovina mešovitom robom visoke klase, koja izvozi proizvode namenjene prvenstveno bogatijim potrošačima, a visok nivo proizvodnje postiže se neodrživim unosima, uvozom i rasipničkim korišćenjem zemljišta", rekao je on.

Zaključio je i da "trgovina EU toliko poskupljuje račune potreba društva i okoline da praktično jedemo svet".

U suštini, izveštaj je utvrdio da EU uvozi mnogo hrane, ali je i koristi od domaćih proizvođača, što je neodrživo jer nagriza prirodne resurse, pokreće globalno krčenje šuma i iscrpljuje riblje fondove.

Čak se 40 odsto hrane proizvedene u EU nikada ne konzumira, dok je EU i dalje drugi po veličini uvoznik proizvoda u svetu koji se povezuju s krčenjem tropskih šuma.

Izveštaj je pokazao da su potrošači željni promena: tri od pet Evropljana žele da jedu "održivije", a troje od četvoro želi da zakonodavstvo EU osigura da svi proizvodi koji se prodaju u EU ne potiču gubitak biološke raznolikosti.

Evropska komisija više ne može da izbegne pokretanje odlučnih mera za rešavanje ekoloških i društvenih uticaja potrošnje hrane, rekao je Ruiz. "Sada je vreme da se pozabavimo duboko ukorenjenim problemima u samoj srži načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: