Francuska oladila Ukrajinu: "Za 15, 20 godina"

Izjava koja se neće svideti Ukrajincima.

Izvor: Al Džazira

Ponedeljak, 23.05.2022.

11:04

Francuska oladila Ukrajinu:
EPA/EFE/CLEMENS BILAN

Brzo pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji nije moguće i proces će trajati ''veoma dugo'', izjavio je francuski ministar evropskih poslova Kleman Bone, a prenosi RT.

On je preporučio da Kijev u međuvremenu uđe u evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

"Moramo biti iskreni. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo. To nije istina. Verovatno je za nekih 15 ili 20 godina. Potrebno je mnogo vremena", rekao je on za radio J.

Ne želim da Ukrajincima nudim bilo kakve iluzije ili laži“, dodao je on.

Bone, koga Politiko opisuje kao ''štićenika od poverenja'' francuskog predsednika Emanuela Makrona, imenovan je u petak za ministra evropskih poslova u vladi koju vodi premijerka Elizabet Born.

On je predložio da Ukrajina treba da postane deo političkog života EU, ponovivši ideju stvaranja zamene za članstvo, koju je predložio Makron.

"U međuvremenu, dugujemo Ukrajincima… politički projekat u koji oni mogu da uđu", rekao je Bone.

Ranije ovog meseca, Makron je priznao da bi proces pridruživanja Ukrajine EU mogao da potraje ''nekoliko decenija''.

"Čak i da im sutra damo status kandidata, svi savršeno dobro znamo da bi proces dopuštanja da se pridruže trajao nekoliko godina, nesumnjivo nekoliko decenija", rekao je on na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu 9. maja.

Blok može da uspostavi ''evropsku političku zajednicu'' za Ukrajinu i druge zemlje nečlanice, koja bi ''dozvolila demokratskim evropskim nacijama... da pronađu novi prostor za političku saradnju, bezbednost, saradnju u energetici, transportu, investicijama, infrastrukturi , kretanju ljudi, predložio je francuski predsednik.

Prednosti "evropske političke zajednice"

“Ali, to ne znači da su vrata zatvorena. Naprotiv, ona su otvorena“, dodao je, ukazavši na prednosti, poput "slobodnog kretanja po Evropi" i "djelimične koristi od evropskog budžeta za obnovu" Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja EU-a na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba osudio je prethodno "drugorazredni tretman" koji stiže iz "nekih prestonica" kada je reč o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u međuvremenu rekao kako nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje EU "naprečac", jer pristupni proces "nije stvar od nekoliko meseci ili godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: