Erdogan: "Odmah da prekinete"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan protivi se ulasku Švedske u NATO, a danas se obratio Stokholmu.

Izvor: Beta

Subota, 21.05.2022.

16:14

Erdogan:
EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

On je zatražio od Švedske da "prekine svoju političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama".

U saopštenju se navodi da je šef države rekao da "očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mere, pokazujući da deli zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom organizacijom PKK (Partija radnika Kurdistana) i njenim proširenjem u Siriji i Iraku". Turski predsednik informisao je danas švedsku premijerku Magdalenu Anderson da Ankara očekuje konkretne korake zbog povezanosti te zemlje sa terorističkim organizacijama.

U telefonskom razgovoru Erdogan je dodao i da bi trebalo ukinuti embargo na izvoz oružja uveden Turskoj koji je Švedska podržala nakon ulaska turske vojske u Siriju 2019. godine, prenosi Rojters, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Finska i Švedska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO-u 18. maja ove godine.

Turska je prošle nedelje iznenadila saveznike u NATO-u time što se usprotivila da ove dve zemlje budu primljene u tu organizaciju, ali su zapadni lideri izrazili uverenje da prigovori Ankare neće predstavljati prepreku da se to ostvari.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska podržavaju militantnu grupu Radničke partije Kurdistana (PKK) i sledbenike Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: