Tradicionalna večera u Belom dvoru u čast zasedanja Sabora SPC

Prestolonaslednik Aleksandar večeras je priredio tradicionalnu večeru u čast redovnog prolećnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2022.

23:07

Tradicionalna večera u Belom dvoru u čast zasedanja Sabora SPC
Foto: Beli Dvor

Večeri u Belom dvoru prisustvovali su patrijarh Porfirije, mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi SPC, Ivica Dačić, Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i članovi savetodavnih tela Krune.

"Veoma sam srećan što mogu da vas dočekam u domu moje porodice. Ovo tradicionalno okupljanje je primer zajedništva i saradnje za opšte dobro. Crkva i Kruna su uvek bile bliske i zajedno radile za dobro našeg naroda i naše zemlje, i to će nastaviti i u budućnosti. To su dve institucije koje zajedničkim snagama donose stabilnost Srbiji. Premudrost naše crkve je stara vekovima. Ta mudrost nas je vodila kroz mnoge teškoće, učinila nas jačim i ujedinjenim. Veoma su me obradovale vesti da je ostvareno kanonsko jedinstvo sa crkvom u Makedoniji. Zajedničke molitve pravoslavne braće su uvek mnogo jače, one šire Božiju ljubav i reč.

Dok sam živeo u inostranstvu, dobro sam video koliko crkva znači našim ljudima, da bi očuvali tradiciju, jedinstvo i običaje. Verujem da će naša Crkva na čelu sa Patrijarhom Porfirijem nastaviti da vodi srpski narod na putu jedinstva i sloge.

Kao što je Gospod rekao svojim apostolima: Vi ste so zemlje! Vi ste svetlost sveta! Hvala vam na podršci koju pružate našem narodu, našoj zemlji i mojoj porodici. Neka Gospod blagoslovi vaš trud i usliši vaše molitve!“, rekao je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije zahvalio se na gostoprimstvu NJ.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i poželeo mu sreću i blagostanje Kraljevskoj porodici, ističući da je to "prva porodica Srbije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: