Pao dogovor: Ukrajina čeka "Geparde"

Nemačka će Ukrajini prvih 15 protivvazdušnih tenkova Gepard da isporuči u julu.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2022.

17:40

Pao dogovor: Ukrajina čeka
Ilustracija: Shutterstock/rospoint

Isporuku su u petak dogovorili ministri odbrane dve zemlje, Kristine Lambreht i Oleksij Resnjikov, saznaje dpa.

Dogovor podrazumeva i da će Bundesver da obuči ukrajinske vojnike za upotrebu tenkova. Uz to, Ukrajina će da dobije oko 60.000 komada municije, a kasnije u toku leta još 15 tenkova.

"Danas sam razgovarala sa ukrajinskim kolegom Resnjikovim i on je još jednom jasno potvrdio da Ukrajina što pre želi protivvazdušne tenkove Gepard i 59.000 komada municije iz Nemačke," rekla je Lambrehtova posle video sastanka.

"Gepard je efikasno oružje koje ima i veliki učinak odvraćanja, na primer u odbrani najvažnije infrastrukture," rekla je ministarka.

"Sada ćemo zajedno da radimo da prvih 15 Geparda od sredine jula budu spremni za akciju sa potpuno obučenim posadama." U Nemačkoj je dugo trajala debata o tome treba li slati teško naoružanje u Ukrajinu. Kompanija Kraus-Mafaj Vegman dobila je dozvolu vlade da proda remontovane tenkove iz ranijih zaliha nemačke vojske.

Firma ima oko 50 tenkova koji mogu da se koriste i protiv ciljeva na zemlji.
Nemačka će Ukrajini da isporuči i sedam oklopnih haubica 2000. Obuka ukrajinskih vojnika za njihovu upotrebu je u Nemačkoj nedavno počela.
Resnjikov je na Tviteru napisao da je imao uspešan razgovor sa Lambrehtovom i da je bilo reči o početku važnog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: