Ova zemlja ima plan za Ukrajinu, predali ga UN: "Svima je jasno – rešenje je..."

Zamenik šefa italijanske diplomatije Manlio di Stefano izjavio je da Italija ima mirovni plan za Ukrajinu.

Izvor: Sputnjik

Petak, 20.05.2022.

17:18

Ova zemlja ima plan za Ukrajinu, predali ga UN:
Ilustracija: Shutterstock/lev radin

Prema njegovim rečima, šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo predao ga je Ujedinjenim nacijama.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da rešenje krize u Ukrajini "može ići samo putem odlučnih diplomatskih aktivnosti, ali pre svega koordinisanih i zajedničkih aktivnosti na međunarodnom nivou".

"Ovaj predlog sastoji se iz četiri oblasti, koje predviđaju prekid vatre, neutralnost Ukrajine, koja će biti obezbeđena međunarodnom političkom garancijom i povezana sa procesom stupanja u EU, izradu bilateralnog sporazuma Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima, posebno, o spornim regionima Krima i Donbasa, kao i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o reorganizaciji međunarodne ravnoteže, počev od odnosa Evropske unije i Rusije", objasnio je zamenik italijanskog ministra.

Planom je predviđeno, dodao je italijanski zvaničnik, osiguravanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "ali, pre svega", postizanje mirnog rešenja u kom će EU biti pozvana da igra vodeću ulogu, "uzimajući u obzir direktne i brze ekonomske i energetske posledice krize po države članice i njenu geografsku blizinu Rusiji". Prema njegovim rečima, za ovaj ambiciozni projekat neophodni su koordinisani napori "pod okriljem Međunarodne grupe za saradnju", u kojoj bi učestvovale mnoge zemlje i međunarodne organizacije, kao što su UN i EU, kojima će biti naloženo formiranje mirovnih i posmatračkih misija, kontrola i višestrana koordinacija pomoći i podrške obnovi posredstvom donatorske konferencije.

Komentarišući plan Italije za regulisanje situacije u Ukrajini, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da uslove primirja sa Rusijom treba da određuje Kijev.

Ranije je Borelj izjavio da Evropska unija ne može postati posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: