Amerika se "umešala" u rat: Potop ruskih brodova

Bela kuća radi na isporuci protivbrodnih raketa ukrajinskoj vojsci, kako bi im pomogla da pobede rusku pomorsku blokadu, rekli su američki zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.05.2022.

07:00

Amerika se
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Dodali su da bi još moćnije oružje, koje može da potopi ruske ratne borodove, moglo da intenzivira sukob.

Ukrajina nije krila da želi naprednije američko oružje, pored aktuelnog koje dobija.

Na listi želja Kijeva su, na primer, rakete koje bi mogle da odguraju rusku mornaricu od ukrajinskih luka u Crnom moru, što bi toj zemlji omogućilo da ponovo izvozi žitarice i ostale poljoprivredne proizvode.

Tri američka zvaničnika i dva izvora iz Kongresa saopštila su da se dve vrste jakih protivbrodskih raketa, Harpun, koji pravi "Boing", i "Nejvl strajk misl", koji pravi "Kongresberg" i "Rajtion tehnoloddzis", na razmatranju da se pošalju direktnom pošiljkom Ukrajini, ali preko transfera nekog od evropskih saveznika, koji već kod sebe ima ove projektile.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u aprilu apelovao na Portugaliju da im dostavi Harpune, koji imaju domet do 300 kilometara.

Oko 20 brodova ruske ratne mornarice, uključujući i podmornice, su u operativnoj zoni Crnog mora, navelo je britansko ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: