Zaharova: "SAD odlučuju umesto Švedske"

Stanovnike Švedske, povodom stupanja te zemlje u NATO, niko ništa nije pitao, umesto njih o svemu odlučuju Amerikanci, smatra Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 19.05.2022.

20:45

Zaharova:
EPA/EFE/ANDERS WIKLUND

"Više od dvesta godina švedske neutralnosti, koja je Kraljevini garantovala bezbednost i procvat, sada je prošlost. Pa, zašto onda nije bilo referenduma? Zato što Šveđane odavno već niko ništa ne pita. Umesto njih odlučuju Amerikanci“, ocenila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova je istakla da nikakvog nacionalnog koncenzusa povodom odlučivanja o stupanju Švedske u NATO nije bilo. "Lider ‘Levice’ Nuši Dadgostar kritikovala je ovu odluku. Ni ‘Partija zelenih’ nije uspela da spreči pridruživanje Alijansi. Švedski mediji uoči ‘istorijske odluke’ takođe smišljeno NISU objavili rezultate istraživanja javnog mnjenja. To je demokratija“, napisala je ona na svom Telegram kanalu. Referendum u Stokholmu, ističe ona, ‘takođe nije ni pomenut’, što je čudno, uzimajući u obzir da on u političkoj kulturi ove zemlje ima posebno mesto. Referendum je, navodi ona, održan na Krimu, u SSSR, u Rusiji je održan po pitanju izmena Ustava, a u Švedskoj ne. Kako smatra Zaharova, razlog je očigledan. "Ako se pogledaju poslednji dostupni rezultati istraživanja, porast onih koji žele da ‘drže korak sa Briselom i Vašingtonom’ (podsetiću, recimo, da 2 procenta bruto nacionalnog dohotka ide na odbranu) suštinski je u padu. Prema objavljenim podacima (anketa ‘Demoskop’ i lista ‘Aftonbladet’ od 19. aprila 2022. godine – nema novijih iz poznatih razloga), jedva da je nešto više od polovine Šveđana zainteresovano za pridruživanje NATO-u. Grubo rečeno, svaki drugi Šveđanin razume u kakvu rupu će američki ‘prijatelji’ uvući Stokholm“, ocenila je Zaharova. Ona je još istakla da je zanimljivo što su se na dan objave o ‘istorijskoj’ odluci, u Stokholmu bili u poseti američki senatori, ali ne tek obični kongresmeni, već lider republikanaca Mič Mekonel.

"Švedska još nije ni stupila u Alijansu, a već ono što govori svom narodu - diktiraju Amerikanci. I to je samo mini-verzija onoga što ih sad čeka“, naglasila je ona. Ambasadori Švedske i Finske predali su 18. maja generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu. Međutim, Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji. Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: