Avion je oboren namerno?

Američki mediji navode da je avion kompanije "Čajna Istern Erlajns", koji se srušio u martu i iznenada pao na zemlju, najverovatnije namerno srušen.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.05.2022.

10:25

Avion je oboren namerno?
EPA-EFE WU HONG

Kako se navodi, podaci o letu pokazuju da je avion pao na zemlju prednjom stranom okrenutom nadole, a istraga koju vode SAD ide u tom pravcu - da je avion oboren namerno.

"Avion je uradio ono što mu je neko rekao u pilotskoj kabini", navodi "Vol Strit Žurnal", koji je prvi objavio priču, pozivajući se na osobu upoznatu sa preliminarnom procenom američkih zvaničnika o uzroku pada.

Ej-Bi-Si Njuz, pozivajući se na američke zvaničnike, takođe je izvestio da se veruje da je nesreća izazvana namernim činom. Kako se navodi u izveštajima koji se pozivaju na preliminarnu procenu američkih zvaničnika, istražitelji do sada nisu pronašli nikakve mehaničke ili tehničke greške na avionu, prenosi Bi-Bi-Si.

Putnički avion Boing 737 leteo je između južnih kineskih gradova Kunminga i Guangdžoua kada se srušio. Prilikom pada aviona poginula su sva 132 putnika i članova posade.

Istražitelji ispituju da li je do toga došlo onoga što se dogodilo u pilotskoj kabini, zato što nisu pronadjeni dokazi o tehničkom kvaru, navodi britanska agencija Rojters, koja se poziva na dvoje ljudi upućenih u to pitanje.

Kompanija "Čajna Istern Erlajns" ranije je saopštila da su tri pilota koja su bila u avionu bila kvalifikovana i dobrog zdravlja.

Kompanija nije odgovorila na zahtev za komentar Bi-Bi-Sija, kao ni kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAAC), koja vodi istragu o nesreći.

Kineska ambasada u Vašingtonu, američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) i proizvođač aviona Boing odbili su da komentarišu izveštaj "Vol Strit Žurnala", zbog smernica koje je postavila Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija.

Prošlog meseca, CAAC je saopštila da su izveštaji da je avion možda namerno srušen "ozbiljno doveli u zabludu javnost" i "ometali rad na istrazi".

Istražitelji su još u procesu analize podataka o letu i olupine pada, javio je danas kineski državni medij "Global Tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: