"Crno more opasno za plovidbu; Potrebna operacija deminiranja"

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su ukrajinske luke minirane, što je opasno za plovidbu.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 17.05.2022.

13:05

EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Rusije i drugih država da ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

"Stvar je u tome da su ukrajinske luke jako minirane i da je more veoma opasno za plovidbu. Tamo je potrebna operacija deminiranja. To je veoma kompleksna operacija, ali za sada opasnost za plovidbu u tim krajevima je veoma, veoma visoka", rekao je Peskov novinarima.

On je potvrdio da se o tome govorilo na nedavnom sastanku predsednika Vladimira Putina sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešem koji je pokrenuo pitanje o direktnim i indirektnim ograničenjima, uvedenim izvoznicima ruskog đubriva koje predstavljaju veliku opasnost za prehrambenu bezbednost u svetu.

"Naši izvoznici su zainteresovani za realizaciju svojih međunarodnih ugovora, ali, na žalost, uvedene su ove sankcije koje kao bumerang udaraju po celom svetu", dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li je Kremlj spreman da razgovara o slabljenju ograničenja u zamenu za propuštanje brodova, Peskov je podsetio da ih Kremlj nije uvodio.

"Mi tu nema šta da ukidamo, treba da se ukinu ograničenja koja su uvele SAD, evropske države i ostali. Upravo ta ograničenja ne daju da se ide napred“, zaključio je Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: