Oglasilo se rusko ministarstvo: "Sledi odgovor"

Pristupanje Švedske NATO-u će naneti značajnu štetu bezbednosti severne Evrope i Evrope u celini, navodi se u saopštenju rusakog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2022.

12:21

Oglasilo se rusko ministarstvo:
Foto: Profimedia

"Ruska Federacija će morati da preduzme mere odgovora, kako vojno-tehničke, tako i druge", dodaje se u saopštenju.

Iz tog ministarstva ponavljaju da je Rusija više puta izjavljivala da je izbor načina da se obezbedi nacionalna bezbednost unutrašnja stvar svake zemlje.

"Spoljna politika Stokholma bila je zasnovana na neutralnosti više od 200 godina i decenijama je ostala važan faktor u obezbeđivanju stabilnosti i poverenja u regionu Baltičkog mora. Ulazak Švedske u NATO naneće značajnu štetu bezbednosti severne Evrope i Evrope u celini. Ruska Federacija će morati da preduzme mere odgovora, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi obuzdala pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti koje se javljaju u ovom kontekstu. U tom pogledu, mnogo će zavisiti od specifičnih uslova integracije Švedske u Severnoatlantsku alijansu, uključujući i potencijalno razmeštanje udarnih sistema ovog vojnog bloka na njenoj teritoriji", stoji u saopštenju ruskog MSP. Kako iz ministarstva objašnjavaju, članstvo u NATO-u neće poboljšati bezbednost Švedske samo zato što niko ne preti zemlji.

"Međutim, to će svakako dovesti do gubitka njenog suvereniteta u spoljnopolitičkom odlučivanju. Sa naše strane, uvereni smo da ovaj izbor političara koji su trenutno na vlasti u Švedskoj ne zadovoljava dugoročne interese švedskog naroda", zaključuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: