Mediji: SPC odobrila kanonsko jedinstvo sa "Ohridskom arhiepiskopijom"?

Sabor SPC je danas odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa takozvanom makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno "Ohridskom arhiepiskopijom", piše "Blic".

Izvor: Blic

Ponedeljak, 16.05.2022.

12:35

Mediji: SPC odobrila kanonsko jedinstvo sa
EPA/EFE/ GEORGI LICOVSKI

Portal ne navodi izvor ove informacije, a za sada je jedino sigurno da je Sabor Srpske pravoslavne juče održao svečanu sednicu u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, a jedna od tema je bilo pitanje Makedonske pravoslavne crkve.

Tako je spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se takozvana Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC, rešen.

Pre ove odluke Sabora obnovljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC vladikom Stefanom na čelu, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Posle 20 godina, nakon što je sedamnaestog marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, o definisanju njihovih odnosa, na istom mestu za vreme prvomajskih praznika, uspostavljena je opet zvanična komunikacija a plodovi te komunikacije urodili su današnjom odlukom Sabora. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: