Izvinjenje zbog rasističkog ispada

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević izvinio se fudbaleru Borca Majku Tamvanjeri. Osam navijača Borca zadržano u pritvoru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2006.

08:09

Default images

Gradonačelnik Čačka je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvao porodicu Tamnjavera da nastavi da živi u Čačku. Konferenciji za novinare prisustvovali su fudbaler i njegova žena Sandra, kao i njihov dvogodišnji sin Nikola. Stanojević je najoštrije osudio grupu navijača čačanskog kluba koji su vređali Tamvanjeru zbog boje kože.

Gradonačelnik je zatražio od sudstva i policije da istraže incident i utvrde ko stoji iza njega, kao i da najoštrije kazne grupu koja je izazvala incident. Prema njegovim rečima, ta grupa mladića je osramotila Čačak.

Majk Tamvanjera, koji govori srpski jezik, rekao je na istoj konferenciji da se posle subotnjeg incidenta na stadionu uplašio za sebe i svoju porodicu i da nije mogao da se koncentriše na igru, jer je "sa strahom razmišljao šta će biti posle utakmice".

Tamvanjera je rekao da ostaje da igra za čačanski Borac, da je dobro prihvaćen u klubu i da ima dobre komšije u Čačku, gde mu je rođen i sin.

Prema njegovim rečima, pre dvadesetak dana imao je problem sa grupom navijača Borca nakon što je promašio penal na utakmici sa fudbalskim klubom Mokra gora iz Zubinog Potoka.

Privedena osmorica

Čačanska policija je saopštila da je posle utakmice uhapsila Dragana D., Slobodana G., Jovicu R., Gorana P., Miloša V., Zorana V. i Marka S., svi iz Čačka, i Branka N., s prebivalištem u Prištini.

Istražni sudija Okružnog suda u Čačku Branislav Stanić počeo je sa saslušavanjem osmorice navijača Borca koje je policija privela zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na utakmici izmedju Borca i Voždovca u Čačku. Stanić je rekao da je policija je podnela krivičnu prijavu protiv još 19 navijača.

Generalni sekretar zajednice prvoligaša Miodrag Janković za B92 kaže da je reč o prvom incidentu ove vrste u Srbiji, kao i da veruje da će događaj iz Čačka ostati usamljeni slučaj.

"Lično sam razočaran ovakvim ponašanjem navijača i nadam se da je u pitanju samo ta grupa navijača. Ne znam sa koje strane su instruirani da tako nešto strano, pre svega našim prostorima, a i svuda u Evropi. Najmanji je problem nekog kazniti, klub ili nekog drugog, ali nije dobro da se takve stvari pojavljuju u 21. veku a znamo da je ovo što se dešavalo i ta grupa potiče iz 19 veka".

Prema nezvaničnim saznanjima Bete, ostalih 29 navijača čačanskog prvoligaša je pušteno i protiv njih će biti pokrenut sudski postupak zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici.
Grupa od 37 navijača Borca je na rasnoj osnovi na subotnjoj utakmici Borac-Voždovac vređala igrača svog kluba Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea. 

Navijači Borca nosili su bele kukuljice na glavi, po uzoru na rasističku organizaciju Kju kluks klan, a desnu ruku su podizali u nacistički pozdrav, uz skandiranje "Zig hajl".

Trener Borca Radovan Ćurčić rekao je posle incidenta da je zaprepašćen ponašanjem grupe navijača.

"Društvo to toleriše"

Sociolog Srećko Mihajlović ocenjuje za B92 da incident u Čačku nije ništa novo, jer je društvo u Srbiji već nekoliko decenija suočeno s takvim ponašanjem navijača. Mihajlović navodi i da je jedina razlika u reakciji javnosti.

"O takvim stvarima retko pišu sportski novinari, što samo govori o tome da je sport rezervat u kom se dešava mnogo šta o čemu javnost nema pojma ili neće da zna, neće da znaju oni koji treba da posreduju između javnosti i takvih događaja", kaže on.

Mihajlović smatra i da oštrije mere prema navijačima koji ne poštuju sportska pravila mogu da daju rezultate, ali na neko vreme. "Nemamo ozbiljne i sistematske akcije društva koje bi promenile stanje stvari", kaže Mihajlović.

"Društvo to toleriše jer u vođstvu društva, u političkoj klasi, ima dosta takvog ponašanja. Ako biste to merili, sigurno biste našli da u politici ima dve petine onih koji su na sličnom nivou ponašanja koje viđamo na sportskim terenima", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: