Veliki preokret: Dali zeleno svetlo – šalju Ukrajini

Izrael je pristao da pošalje u Ukrajinu protivbrodski raketni sistem njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).

Izvor: B92

Subota, 14.05.2022.

20:15

Veliki preokret: Dali zeleno svetlo – šalju Ukrajini
Ilustracija: Shutterstock/rospoint

Tako je izvestio ukrajinski novinar Rostislav Demčuk.

Estonija je kupila više ovih raketnih sistema od Israel Aerospace Industries (IAI) u oktobru 2021. Estonska vlada je navodno podnela zahtev vladi u Jerusalimu da pošalje jedan od svojih sistema Blue Spear u Kijev, na šta su dobili pozitivan odgovor, prenosi Jerusalem Post. Ako je to tačno, onda je ovo veliki zaokret u politici izraelske vlade, koja je do sada imala veoma neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini. Međutim, nedavne izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova – da su Jevreji često najveći antisemiti, da nacistički vođa Adolf Hitler ima jevrejske korene i slično – naišle su na poprilično negodovanje u Jerusalimu. Plavo koplje (5G SSM) je jedan od najmodernijih raketnih sistema zemlja-brod i mogao bi da igra ključnu ulogu u bitkama za Azovsko i Crno more. Prilikom kupovine tog sistema, Estonija je izabrala konfiguraciju u kojoj bi se rakete lansirale iz kamiona koji nose lansirne kontejnere dugačke 7,5 metara. Domet raketa je 290 kilometara, lete duž površine mora i podzvučnom brzinom. Imaju aktivni radar za lokaciju cilja i napredni sistem navođenja i ciljanja. Blue Spear može da radi danju i noću iu svim vremenskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: