Ponovo rukovanje sa duhom: Glasači zabrinuti za Bajdena, a on "nema pojma što"; kakvo je njegovo stanje?

Američki predsednik Džo Bajden je pre nekoliko dana ponovo pružio ruku da se rukuje iako u tom trenutku nije bilo nikoga u njegovoj blizini.

Izvor: Aljazeera

Sreda, 27.04.2022.

22:26

Ponovo rukovanje sa duhom: Glasači zabrinuti za Bajdena, a on
EPA-EFE/Sipa USA / POOL

I to nakon što je završio govor u američkom gradu Sijetlu.

Bajden je svoju turneju po državi Vašington završio govorom o predloženim reformama, a kada se oprostio od publike, okrenuo se i pružio ruku da se rukuje iako iza njega nije bilo nikoga.

Zatim je napravio još jedan mali okret, ponovo pruživši ruku u prazno, pa se sa osmehom na licu okrenuo publici i zahvalio na pažnji.

Slična stvar se desila nedelju dana ranije. Nakon što je Bajden završio svoj govor na Univerzitetu Severne Karoline o planovima za obnovu infrastrukture, okrenuo je leđa bini i pružio ruku da se rukuje, iako nikog nije bilo u blizini.

Tada je Bajden, vidno zbunjen, otišao nekoliko koraka od podijuma.

Ranije ovog meseca, Bajden je izgledao zbunjeno na događaju kojem je prisustvovao bivši predsednik Barak Obama, što je ujedno bila i njegova prva poseta Beloj kući nakon što je napustio funkciju.

Na snimku se vidi kako Bajden hoda zbunjen i niko ne obraća pažnju na njega, dok je Obama bio zauzet rukovanjem sa fanovima i kolegama političarima u istočnoj sobi Bele kuće.

Bajdenovo kognitivno stanje

Na konferenciji za novinare povodom godišnjice njegovog dolaska u Belu kuću 19. januara, Bajdenu je postavljeno neočekivano pitanje o njegovom psihičkom stanju i mentalnim sposobnostima.

Predsednik je ignorisao pitanje Džejmsa Rozena, novinara desničarske TV mreže NevsMak, o anketi koju je tada sproveo Politiko, a koja je pokazala da se 48 odsto ispitanika ne slaže sa izjavom da je "Džo Bajden mentalno sposoban da služi kao predsednik".

Odgovarajući na to, Bajden je sarkastično rekao da će pustiti novinare da "procene da li su anketari bili u pravu".

Upitan zašto postoji tako veliki procenat američkih glasača koji su zabrinuti za "njegove mentalne sposobnosti", Bajden je odgovorio: "Nemam pojma".

I ovo nije bio jedini put da se razgovara o psihičkom i psihičkom stanju američkog predsednika, jer su se toga doticali tokom predizborne kampanje i u prvoj godini Bajdenovog mandata.

Pitanje "predsedničkih godina” je poslednjih dana i nedelja postala glavna tema desničarskih i republikanskih medijskih izveštavanja o Beloj kući i političkim temama.

Pogubljeni predsednik

Debata je poprimila dramatičnije razmere nakon ponovljenih propusta predsednika Bajdena, bilo da je davao izjave, držao govore ili u situaciji kojoj su nedavno svedočili Amerikanci, zbog čega su ga neki nazivali "pogubljenim predsednikom".

Bajdenovo čudno ponašanje, najnoviji slučaj među mnogim lapsusima koje je napravio poslednjih godina, izazvalo je burne reakcije na internetu.

Mnogi su naveli nedavne primere pogoršanja Bajdenovog mentalnog stanja, dok su drugi opisali predsednikovo ponašanje na kraju njegovog obraćanja kao "zlostavljanje starijih", dovodeći u pitanje njegovo psihičko stanje.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Amerikanci sve više sumnjaju u Bajdenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti, te da li je i dalje sposoban da obavlja svoje predsedničke dužnosti, pošto je na početku svog mandata, 78-godišnji predsednik je najstariji predsednik.

Nova anketa, koju je sproveo Ej-Bi-Si u saradnji sa Vašington postom, pokazala je da 54 odsto Amerikanaca veruje da Bajdenu nedostaje "mentalne sposobnosti potrebne za efikasno obavljanje predsedničke funkcije".

Samo 40 odsto ispitanika veruje da je predsednik dovoljno mentalno stabilan za tu funkciju, što je značajna promena u stavovima Amerikanaca prema tom pitanju u poređenju sa 2020. godinom, kada je 51 odsto verovalo da je Bajden (tadašnji predsednički kandidat) mentalno sposoban da obavlja funkciju predsednika, u poređenju sa 43 odsto onih koji misle drugačije.

Republikanci: Testirajte mentalne sposobnosti predsednika

Druga anketa koju su sproveli Politiko i Morning konsult pokazala je da 50 odsto Amerikanaca smatra Bajdena "mentalno nesposobnim” da bude odgovoran i vršilac dužnosti predsednika, u poređenju sa samo 40 odsto ispitanika koji su rekli da je Bajden "dobrog zdravlja”.

Republikanci rutinski pozivaju na medicinske testove kako bi se utvrdilo da li je Bajden "sposoban" za predsednika, a neki republikanci sugerišu da je stanje predsednika možda normalno s obzirom na njegove godine.

Uredništvo Volstrit džurnala je pre nekoliko nedelja zahtevalo u svom uvodniku da Bajdenu više nije dozvoljeno da govori o veoma važnim pitanjima osim ako ne pročita pisani tekst od kojeg ne bi odstupio, posebno u vremenima međunarodnih kriza. koji imaju bilo kakve veze sa oružjem za masovno uništenje.

Taker Karlson, poznati voditelj Foks njuza, rekao je: "Mnogo puta kada ste u blizini nekoga ko ima kognitivni pad, nađete se da pokušavate da mu pomognete rečenicom, pokušavate da mu pomognete da je završi, ali ne bi trebalo uradi to za vrhovnog komandanta oružanih snaga. To je zapravo rizik po nacionalnu bezbednost jer šalje signale koje niko razuman u ovom trenutku ne bi želeo da pošalje Rusiji".

Trampovo ismevanje

Sa svoje strane, bivši predsednik Donald Tramp ismevao je Bajdena, rekavši da njegova administracija "uništava zemlju".

Tramp je ponovio svoje optužbe o predsedničkim izborima 2020, koje je opisao kao "nameštene".

"Trenutno imamo predsednika koji, nažalost, apsolutno nema pojma šta se, dođavola, dešava. Rukuje se sa vazduhom, hoda malo zbunjeno i prima naređenja od Uskršnjeg zeca", rekao je Tramp pristalicama okupljenim u Ohaju.

Bajdenovi ponovljeni propusti naveli su neke republikance da ukažu na potrebu da se pribegne 25. amandmanu na ustav kako bi se Bajden smenio sa funkcije.

Navedenim amandmanom se potpredsedniku i članovima Kabineta predsednika daje ovlašćenje da većinom glasova razreše vrhovnog komandanta (predsednika) ako se utvrdi da je predsednik nesposoban za obavljanje funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: