Prva odšteta prisilno mobilisanom

Izbeglica, prinudno mobilisan 1995. i odveden u Erdut, a zatim oboleo od PTSP-a, dobio je parnicu protiv države Srbije.

Izvor: B92

Subota, 07.10.2006.

12:43

Default images

Prvi opštinski sud u Beogradu je naložio Republici Srbiji da mu isplati 183.300 dinara na ime naknade štete za pretrpljene duševne bolove za umanjenje opšte životne aktivnosti, nastale usled obolevanja od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). To je prva presuda sudskih organa u Srbiji u kojoj je utvrđeno da je obolevanje od PTSP-a bilo uzročno-posledično povezano sa nezakonitim hapšenjem.

Prisilno mobilisane izbeglice tada su bile odvođene u kamp u Erdutu, gde su bili izloženi psihičkoj i fizičkoj torturi, a zatim odvođeni na ratišta, saopštila je Međunarodna mreža pomoći IAN, čiji je klijent dobio parnicu protiv države Srbije.
Mesto u kome je bio kamp za mobilisane - Erdut
U ovom postupku klijenta su besplatno zastupali advokati IAN-a, koji u ime još 95 prisilno mobilisanih izbeglica iz Hrvatske i BiH vode postupke protiv Republike Srbije za naknadu štete.

Postupci se vode zbog povrede časti, slobode i prava ličnosti i umanjenja opšte životne aktivnosti, koju su im 1995. godine nezakonitim lišavanjem slobode i odvođenjem na ratom ugroženu teritoriju naneli pripadnici MUP-a Srbije - protivno Ustavu i Zakonu o izbeglicama Republike Srbije, kao i međunarodnoj Konvenciji o izbeglicama.

Do sada su psiholozi i psihijatri IAN-a stručnim pregledom utvrdili da 32 od ovih prisilno mobilisanih osoba boluje od PTSP-a, kaže se u saopštenju te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: