Ne treba mu olovka da bi upamtio važne stvari; Čovek koji je pobedio Janšu

Prema poslednjim izlaznim anketama, na slovenačkim parlamentarnim izborima pobedu je odnela stranka "Pokret Sloboda" Roberta Goloba.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.04.2022.

23:50

Ne treba mu olovka da bi upamtio važne stvari; Čovek koji je pobedio Janšu
FOTO TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC

Ko je Golob, najverovatnije novi premijer Slovenije? Slovenački elektroinženjer i političar, koji je bio višpe nego ubedljiv - 40 poslaničkih mesta u parlamentu u kojem ima 90 mesta.

Lider stranke „Pokret Sloboda“ na parlamentarnim izborima u Sloveniji 2022. godine Robert Golob je elektroinžinjer sa više od 20 godina iskustva u politici.

U politiku je ušao 1999. godine kao državni sekretar Republike Slovenije u Ministarstvu za ekonomske poslove – fukncija koju je obavljao oko godinu dana. Golob 2004. godine ko-osniva firmu za trgovinu energijom „GEN-I“, na čijem čelu ostaje do 2021. godine, nakon čega se vraća u politiku.

U januaru 2022. godine, kandiduje se za predsednika male zelene stranke bez mandata u slovenačkom parlamentu „Z.DEJ“. Golob postaje njen predsednik i menja joj ime u „Pokret Sloboda“. Ni pola godine kasnije, njegova nova stranka osvaja većinu u parlamentu u kojem do sada nije imala ni jednog poslanika.

Golob je u međuvremenu ulazio i izlazio iz politike. Od 2011.-2013. godine bio je potpredsednik političke partije "Pozitivna Slovenija", na čijem je čelu bio Zoran Janković, tadašnji gradonačelnik Ljubljane. Posle 2013. godine, Golob se prebacio u stranku "Alijansa" Alenke Bratušek, tadašnje premijerke Slovenije, gde je takođe bio jedan od potpredsednika do 2014. godine.

Rođen u Sloveniji 1967. godine, studirao je elektroinžinjerstvo - u Americi kao i na univerzitetu u Ljubljani, gde je dobio doktorat. Pored elektroinžinjera i političara, Golob takođe nosi titulu EU Ambasadora Evropskog klimatskog pakta u Sloveniji i zalaže se za dekarbonizaciju u Sloveniji i Evropi.

"Robert Golob ne vodi beleške na sastancima i nije mu potrebna sveska da bi zapamtio važne stvari", piše o Golobu italijanska nevladina organizacija "OBC Transeuropa" i dodaje da je Golob svoju buduću politiku od samog početka opisivao kao "malo levo, malo desno".

Janša zasad bez komentara, Hojs čestitao pobedniku

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i aktuelni premijer Slovenije Janez Janša, nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora, nije davao izjave, već se samo oglasio na društvenim mrežama.

Janša, čija je stranka završila na drugom mestu u trci za slovenačku skupštinu, zahvalio je na Tviteru biračima na glasanju.

"Glas za SDS je glas za Sloveniju svih njenih građana, bez razlike. Glas za slovenačku porodicu, glas za slovenačkog radnika i penzionera, glas za našu decu i za slovenačku budućnost. Gradimo Sloveniju", napisao je Janša.

Međuitim, potpredsednik stranke i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs je čestitao pobedniku, stranci Slobodarski pokret menadžera Roberta Goloba.

"Ako se ovi rezultati izbora ostanu, onda treba da čestitamo relativnom pobedniku. Što se našeg rezultata tiče, sačekaćemo zvanični rezultati. O našem rezultatu ćemo moći da govorimo tek kada se prebroje listići sa najudaljenijih biračkih mesta", kazao je on.

Dodao je, ipak, da ne očekuju preokret i da bi to bilo naivno očekivati jer je razlika je jednostavno prevelika, prenosi portal 24ur.

Hojs je izbornu trku opisao kao tešku, jer je SDS, kako kaže, imao "sve mejnstrim medije protiv sebe".

Prema privm zvanicnim rezultatima pobedio Slobodarski pokret

Prema prvim zvaničnim rezultatima, na današnjim parlamentarnim izborima u Sloveniji pobijedila je stranka Slobodrski pokret menadžera Roberta Goloba, a na drugom mestu je Slovenska demokratska stranka (SDS) aktuelnog premijera Janeza Janše.

Prema rezultatima na osnovu 73,17 odsto prebrojanih glasova, Golobov pokret vodi sa 33 odsto osvojenih glasova, onosno 41 mandatom, dok je na drugom mestu SDS sa 24,8 odsto glasova, odnosno 31 mandatom, prenose slovenački mediji.

Na trećem mestu je Nova Slovenija sa 7 odsto podrške birača, a u parlament ulazi i socijaldemokrate predvođene Tanjom Fajon sa 6,7 odsto.

Izlaznost je bila 59,75 odsto, a pravo glasa na izborima, na kojima se biralo 90 poslanika slovenačkog parlamenta, imalo je skoro 1,7 miliona glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: