Kolinda na čelu NATO-a? Šta se krije iza sastanka sa poljskim predsednikom

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u Varšavi sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2022.

19:55

Kolinda na čelu NATO-a? Šta se krije iza sastanka sa poljskim predsednikom
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Poljak je ugostio bivšeg koleginicu i izvestio o njihovom susretu na Tviteru uz kratku napomenu o razgovoru, ne pominjući temu.

Kolinda Grabar Kitarović je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali se ova pozicija ne pominje u Dudovom saopštenju, pa se odmah spekulisalo da poseta bivšeg predsednika ima veze sa mogućom kandidaturom za šefa NATO-a i lobiranjem za tu funkciju.

Ime Kolinde Grabar Kitarović se već neko vreme pominje u kontekstu naslednika sadašnjeg generalnog sekretara Norvežanina Jensa Stoltenberga. Njegov mandat ističe u septembru, ali naslednik - ili naslednica - treba da bude izabran krajem juna.

Portal politico.eu je nedavno objavio da mnoge diplomate smatraju da je došlo vreme da žena bude na čelu alijanse, a mogućnost da je ona iz istočne Evrope poslala bi dodatnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Portal se pozvao na francuski Les Echos, koji navodi imena šest kandidata koji bi mogli da naslede Stoltenberga.

Prema njihovim rečima, favorit je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, podsećaju, već bila u NATO kao pomoćnica generalnog sekretara.

Bivša hrvatska predsednica ima zavidnu biografiju – bila je predsednica, ministarka, ambasadorka u Vašingtonu i odnosima sa Amerikancima, a dolazi iz zemlje čija vlada ima jedinstven i odlučan stav o Ukrajini.

Drugi mogući naslednici norveškog Stoltenberga su bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potpredsednica belgijske vlade Sofi Vilmes, bivša britanska premijerka Tereza ​​Mej, bivša predsednica Estonije Kersti Kaljulaid i holandska političarka i bivša ministarka odbrane Žanin Henis Plašaert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: