Najveće demonstracije u Budimpešti

Između 30 i 40 hiljada ljudi okupilo se večeras na mirnim demonstracijama tražeći ostavku vlade premijera Đurčanja.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2006.

18:07

Default images

Ispred mađarskog Parlamenta, na centralnim budimpeštanskom trgu Košut, okupilo se najmanje tri puta više demonstranata nego u proteklih šest dana, koliko traju protesti.

Jedan od govornika na večerašnjim protestima bio je i sveštenik Laslo Tekeš, istaknuta ličnost dogadaja iz 1989. godine koji su doveli do pada komunizma u Rumuniji. Tekeš je rekao da je premijer veći kriminalac od nasilnih demonstranata: "Ko je pravi krivac? Oni koji pale kola ili oni koji uništavaju čitavu zemlju".

Organizatori su najavili da će se demonstracije nastaviti i posle lokalnih izbora 1. oktobra, sve dok vlada ne podnese ostavku. Cilj protesta je obaranje "sadašnje postkomunističke vlade", rekao je jedan od organizatora demonstracija Tomas Molner.

Kako prenosi Rojters, na jednom od transparenata koji su nosili demonstaranti piše: "Ako želite da postanete predsednik, dođite u Mađarsku i lažite".

Među demonstrantima su i pristalice vodeće opozicione stranke Fides, koja je otkazala veliki protestni skup zakazan za danas u Budimpešti, nakon upozorenja vlade da bi moglo doći do većih nereda. I manja stranka desnice Jobik je, takođe, otkazala skup i pozvala svoje prisalice da se pridruže demonstrantima ispred parlamenta.

Potpredsednik Fiedesa Pal Šmit poručio je okupljenima da obuku belu odeću ili nose bele trake oko ruke, kako bi pokazali da odbacuju nasilje, što je većina učinila. Lider Fidesa Viktor Orban rekao je danas za "Inforadio" da je Đurčanj prekršio zakon. "Imamo posla sa hroničnim lažovom, to je jasno", rekao je Orban.

I gradonačelnik Budimpešte Gabor Demski rekao je da večeras očekuje najveće demonstracije od ponedeljka uveče, kada su građani počeli da se okupljaju podstaknuti priznanjem premijera da je vlada lagala o rezultatima svog rada.

U sukobima policije i demonstranata poslednjih dana povređeno je više od 200 ljudi, dok je oko 150 pritvoreno. Najveći neredi izbili su kada su izgrednici demolirali zgradu državne televizije MTV.

Demonstracije su od tada uglavnom bile mirne, a svake večeri se ispred parlamenta okupljalo između 10.000 i 15.000 građana.

Premijer je poručio da nema nameru da podnese ostavku i da uživa punu podršku svoje Socijalističke stranke i koalicionih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: