Kina odbila Vašington: "Nećemo"

Peking tvrdi da neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, "koji smatra neodgovornim i uzaludnim", prenosi Raša tudej.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2022.

12:02

Kina odbila Vašington:
Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

"Peking zadržava nezavisan stav" o ukrajinskoj krizi, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u petak.

Liđijan je naveo da je po pitanju Ukrajine Kina uvek donosila "nezavisne presude, zasnovane na činjenicama, na objektivan i pravičan način".

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav.

On je dodao da neki američki zvaničnici i dalje pokušavaju da šire dezinformacije u vezi sa stavom Kine – nešto što je Liđijan opisao kao neodgovorno i ne doprinosi rešavanju krize.

Po mišljenju Kine, "ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO", jer su oni "krivci krize", rekao je Liđijan.

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da "razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi", kao i da "ozbiljno preuzmu dužnu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju".

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington "nametnuti troškove" ako Peking odluči da podrži Moskvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: