Bugarski migovi "razdora" - "Nema teoretske šanse"

Remont bugarskih "migova-29" izazvao je oštru polemiku između premijera Kirila Petkova i predsednika Rumena Radeva.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2022.

09:03

Bugarski migovi
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Šef vlade u Sofiji je ideju da ruske kompanije, makar i posredno, remontuju borbene avione nazvao "nadrealnom".

Bugarskim "migovima-29", za koje su zainteresovani i Amerikanci kako bi ih prosledili Ukrajincima, ističu resursi, jedina je stvar oko koje su se poslednjih dana složili premijer i predsednik te države, Kiril Petkov i Rumen Radev, preneo je RTS.

Teške reči između dva ključna čoveka u Bugarskoj pale su pošto je Radev upozorio ostale političare da ne dozvole da "neznanje i ideološka histerija" dovedu u pitanje održavanje jedinih borbenih aviona u sastavu bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

"To bi značilo da se Bugarska odriče od zaštite sopstvenog vazdušnog prostora, suvereniteta i obaveza u kolektivnoj odbrani kao članica NATO", rekao je bugarski predsednik.

Bugarska ima ukupno 16 "migova-29", ali su se tamošnji piloti prošle godine tvrdili da je svega šest bilo operativno. Tokom jeseni, ruske kompanije su Bugarima isporučile kontingent rezervnih delova.

"Nema teoretske šanse da naši avionu budu remontovani u Rusiji. To se, u ovom trenutku jednostavno ne može desiti - da stotine milione pošaljemo Putinu. To nije realno", rekao je premijer Kiril Petkov.

"S obzirom na okolnosti, postavlja pitanje da li je nebo iznad Bugarske dovoljno zaštićeno... Ideja da sada pošaljemo avione u Rusiju je apsurdna", rekao je Petkov.

Bugarski premijer je, tokom američke akcije skupljanja pojačanja za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.

Iako još uvek nije jasno gde će na kraju završiti bugarski "migovi", Amerikanci su zainteresovani i za preostale ispravne protivvazdušne sisteme S-300, odnosno ukupno deset lansera koji se nalaze u arsenalu armije ove države.

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, nekoliko lansera S-300 je već na putu ka Ukrajini, ali nije jasno odakle ti projektili zaista protiču, jer su Slovačka u sredu tek načelno saglasila da Kijevu ustupi svoje lansere u zamenu za neki drugi sistem protivvazdušne odbrane.

Prepostavlja se da se radi o projektilima S-300, koje su Amerikanci kupili tokom prethodne dve decenije kako bi ih uporedili sa sopstvenim "patriotima" i razvili odgovarajuće protiv-mere.

Očekuje se da krajem sedmice u Bugarsku doputuje američki sekretar za odbranu Lojd Ostin. Nemački "Špigl" navodi da će transfer sistema S-300 biti glavna tema njegovih razgovora sa bugarskim zvaničnicima.

Iako su Amerikanci, prvobitno, odbili ponudu Poljske da besplatno ustupi svoje "migove-29" Ukrajincima, diplomatska aktivnost vezana za ovaj transfer aktuelizovana je pošto je Kongres usvojio 13 milijardi dolara vredan paket pomoći Ukrajini, kojim je, bar sa finansijskog aspekta, rešen problem "nadomeštanja" sovjetske opreme članicama NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: