Pentagon odbio; "To bi pokrenulo ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO"; Poljska: "Nismo sami odlučili"

SAD su odbile ponudu saveznice iz NATO Poljske da prebaci svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.03.2022.

07:46

Pentagon odbio;
Ilustracija EPA/EFE// Marcin Bielecki

Reč je o popunjavanju ukrajinskih vazdušnih snaga u odbrani od ruske invazije.

Vašington nastoji da ubrza isporuku oružja Ukrajini, ali mogućnost da borbeni avioni sa teritorije Alijanse uđu u ratnu zonu „pokreće ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO“, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

NATO je saopštio da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a američki predsednik Džozef Bajden je isključio slanje vojske SAD u Ukrajinu.

„Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske prihvatljiv", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o predlogu iz Varšave.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je spremno da rasporedi svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim Državama, a pozvao je druge članice Alijanse koje imaju takve avione da učine isto.

Poljski predlog iznenadio je Sjedinjene Države, po rečima američkih diplomata.

„Koliko znam, nije bilo prethodnih konsultacija sa nama u vezi planova da nam daju ove avione. Tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka“, saopštila je podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Senata.

Ovakav razvoj situacije postavlja pitanja o održivosti molbe ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da evropske zemlje Kijevu obezbede avione ruske proizvodnje, što je on posebno istakao tokom video poziva u subotu sa američkim zakonodavcima, navodi Rojters.

Poljski premijer: Samo ceo NATO moze odlučiti o slanju aviona

Samo sve države članice NATO mogu da donesu odluku o upućivanju borbenih aviona u Ukrajinu, izjavio je danas poljski premijer tokom posete Beču.

"Nismo doneli odluku da sami snabdemo avionima Ukrajinu, zato što to mora biti odluka celog NATO", rekao je Mateus Moravijecki na pres konferenciji koju je prenosila poljska televizija, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: