Talibani bez milosti prema ženama; "Ili pokrivanje, ili ostajete bez posla"

Žene koje rade u odeljenjima avganistanske vlade moraju da se pokriju, čak i ćebetom ako je potrebno, ili mogu da izgube posao.

Izvor: Blic

Utorak, 22.02.2022.

18:56

Talibani bez milosti prema ženama;
Shutterstock/PradeepGaurs

Ovo je saopštila talibanska verska policija.

Većini žena je zabranjeno da rade u Vladi od kada su talibani ponovo preuzeli vlast u avgustu, iako novi avganistanski vladari tvrde da će im biti dozvoljeno da se vrate kada se stvore neki uslovi, kao što su odvojene kancelarije.

Ministarstvo za promociju vrline i prevenciju poroka izdalo je danas saopštenje u kojem se navodi da žene ne bi trebalo da idu na posao ako nisu propisno pokrivene i da bi mogle biti otpuštene ako ne poštuju date smernice.

Razlog današnjeg saopštenja je nejasan budući da većina žena u Avganistanu uvek u javnosti pokriva glavu, bar širokim šalom.

Portparol Ministarstva Muhamed Sadek Akif Muhadžir rekao je za AFP da žene mogu da nose bilo koju vrstu hidžaba, ali se moraju propisno pokriti, makar ćebetom.

Tokom prethodne talibanske vlasti, striktno tumačenje islama odnosilo se i primenjivalo na sve aspekte svakodnevnog života, uključujući navike, postupke i odeću. Zapadna oseća bila je zabranjena, muškarcima je naređeno da se ne briju, a ljudi su dobijali batine ako ne požure na molitvu.

Uprkos tome što su ovog puta obećavali blažu verziju vladavine, neke stroge zabrane ponovo su zaživele, uključujući zabranu televizijskih drama u kojima se pojavljuju žene, osim ako nisu o temi iz islama, te zabranu muzike u javnosti.

Međutim, izdato je malo nacionalnih uredbi, a čini se da su propisi uvedeni širom zemlje uglavnom na osnovu hira lokalnih zvaničnika ili prema tradicionalnim običajima u konzervativnim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: