Tabloidi najavljuju mete?

U jednom tabloidu ponovo se najavljuje da su neke javne ličnosti mete. Iste večeri posle Utiska nedelje čuli su se pucnji ispred B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2006.

09:02

Default images

Posle sinoćne emisije, dok je gošća Nataša Kandić ulazila u taksi, ispred zgrade B92 čula su se tri pucnja. U incidentu niko nije povređen. Policija kaže da je reč o petardama. Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da je to veoma ozbiljan incident, kad se uzme u obzir da su u jednom tabloidu Nataša Kandić, Biljana Kovačević-Vučo i Sonja Biserko juče označene kao mete.

"To je ozbiljno upozorenje, širenje straha i ugrožavanje bezbednosti. Još kada pogledate današnji Kurir, shvatate da je uzuzetno važno da policija reaguje na najozbiljniji mogući način", navodi Matić.

Tabloid Kurir objavio je tekst u kome Siniša Vučinić tvrdi da se priprema ubistvo tri aktivistkinje. Tvrdnjama Siniše Vučinića, inače poznatog i kao čoveka koji je koristio oružje da bi sprečio hapšenje Slobodana Miloševića i koji je naoružan dolazio u B92 nezadovoljan političkim stavovima nekih gostiju, Kurir posvećuje celu stranu. Vučinić tim putem obaveštava javnost da navodno strana obaveštajna služba priprema otmicu, a potom i likvidaciju te tri žene.

U ime Vlade Srbije reagovao je šef kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić, koji je naveo da je Vlada Srbije uvek činila sve da bude očuvana sloboda medija. "Za nas je izuzetno je važno da se, kada god postoji sumnja da postoji bilo kakav oblik pretnje prema bilo kome zbog javnih istupa i javno iznetih stavova, odmah utvrdi činjenično stanje", rekao je za B92 šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić. Vlada Srbije će se, kako je istakao, truditi da stvori uslove u kojima će se poštovati sloboda izražavanja i nesmetan i slobodan rad medija.

Andreja Mladenović, portparol vodeće vladajuće partije, DSS-a, takođe učesnik sinoćne emisije Utisak nedelje, kaže da je zgradu B92 napustio odmah i da incidentu nije prisustvovao, ali da se začudio kada je video tekst u Kuriru.

Mladenović: Uzimajući u obzir na koji način svašta izlazi u pojedinim novinama, to je verovatno priča za jedan dan, veliki naslov i gomila nekih gluposti.

B92: Ali reč je o nečijim životima...

Mladenović: Pa da, ali ja sam siguran i uveren sam zaista da će naša policija učiniti sve da zaštiti ne samo ove gospođe, nego svakog našeg građanina.

Inače, aktivistima nevladinih organizacije prećeno je u nekoliko navrata poslednjih godina, a tabloidi su prenosili razne neodgovorne izjave. Govor mržnje i pozivanje na linč je i kažnjivo prema Zakonu o informisanju.

U Srbiji je od promene vlasti 2000. godine pokrenuto više desetina dnevnih novina, prevashodno tabloida. Nijedna vlast od 2000. nije do kraja istražila čiji kapital stoji u pozadini osnivanja tabloida. Prvi put su u akciji Sablja zabranjeni Identitet, zbog kapitala vođa Zemunskog klana u njemu, i Nacional, zbog objavljvanja neistinitih sadržaja koji su stvarali atmosferu linča.

Ubrzo po gašenju ta dva lista, nastali su dnevnici Kurir, Centar, Balkan, Internacional i Srpski nacional. Ministarstvo kulture medijima izdaje dozvole za rad.

Incident posle Utiska nedelje

Incident se dogodio oko 23.20, a u tom trenutku na ulici su stajali i autorka emisije Olja Bećković i drugi gost u emisiji Svetozar Stojanović, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Olja Bećković kaže da je najpre stigao taksi za Natašu Kandić. "U času kada je ona ušla u taksi i zatvorila vrata, jasno su se čula tri pucnja. Moram da priznam da ona verovatno nije ni čula šta se dogodilo, a Stojanović i ja ništa nismo shvatili. Bilo je jasno da su ti pucnji bili namenjeni njoj i da nisu nikakva slučajnost, a ja nekako mislim da su to petarde", kaže ona.

Posle incidenta su reagovali inspektori policije koji su bili ispred zgrade B92 i potrčali u pravcu iz kog su se čuli pucnji. "Rečeno nam je da su to policajci u civilu koji su tu zbog toga i nešto u smislu da su oni angažovani da budu tu kada se proceni da su emisije povećanog stepena rizika, a tako je procenjeno sinoć, pa su oni zato bili tu, da ništa ne pukne", kaže Olja Bećković.

Policija je i zvanično saopštila da su posle jutrošnjeg novog detaljnog pregleda pronađeni tragovi kartona zelene boje, koji potiču od ekplodirane petarde marke Pirat. Saopšteno je i da policija saglasno ovlašćenjima obezbeđuje neometano funkcionisanje medija i želi da sa njima uspostavi što čvršću saradnju.

"Emisija visokog rizika"

Portparolka policije Dragana Kajganić kaže za B92 da je reč o petardi bačenoj sa jedne od okolnih zgrada. "Policajci koji su se tu nalazili, koji su angažovani zbog povećanog rizika emisije, zbog gostiju, pregledali su sve i ustanovili da je reč o petardi. To su iskusni policajci, koji mogu da razlikuju prasak petarde i prasak pištolja, odnosno vatrenog oružja", kaže ona.

Dok portparol DSS-a Mladenović smatra da je policija sinoć veoma dobro reagovala i da je zadovoljan što je MUP odmah otklonio sumnju da se radi o organizovanom napadu, mnogi se pitaju zašto je policija Utisak nedelje okarakterisala kao emisiju visokog bezbednosnog rizika.

Advokat Rajko Danilović rekao je u Kažiprstu B92 da prvi put čuje da postoje televizijske emisije visokog rizika. "Pa, gde mi živimo, u emisijama visokog stepena rizika, gde se iznose različita mišljenja? To znači da nema nijednog drugog mišljenja sem zvaničnog, koje sme da se iznese. Živimo u većoj diktaturi mišljenja nego što je bila u vreme Slobodana Miloševića. U njegovo vreme smo bar pružali otpor, a sada sedimo i slušamo ljude koji nam pričaju bajke, a radi se o nama", kaže Danilović.

"Pokušaj zastrašivanja"

B92 je saopštio da je, ukoliko se ispostavi i da nije reč o pucnjima iz vatrenog oružja, to očigledan pokušaj da se zastrašivanjem gostiju, novinara i urednika ove medijske kuće guši sloboda javnog informisanja i sloboda izražavanja. Sloboda objavljivanja i širenja informacija i različitih mišljenja predstavlja temeljnu vrednost svakog demokratskog društva.

Zastrašivanje neistomišljenika kako bi građani Srbije bili sprečeni da se upoznaju za različitim idejama i stavovima na političkoj i društvenoj sceni, smatramo apsolutno neprihvatljivim. Zato B92 zahteva od nadležnih detaljnu istragu jučerašnjeg incidenta. Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić navodi da se policajci nisu vratili pred zgradu B92, niti su uzeli izjave o tome ko je sve bio oko zgrade i ko je primećen, niti je pregledan snimak sa kamera oko zgrade. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je nastavak prakse javnih pretnji, poziva na linč neistomišljenika i direktnog ugrožavanja života ličnosti koje deluju na javnoj sceni Srbije. "Tražimo i najozbiljniju akciju MUP-a Srbije, pogotovo njenog bezbednosnog dela, kao i ostalih izvršnih i sudskih tela i organa, jer u pitanju je otvoreni, ničim ograničeni lov na ljude u zemlji”, navodi NUNS, podsećajući da je u novinarskoj praksi Srbije bilo sličnih tekstova sa pretnjama i jasnim pozivima na odrstrel, koji su se završavali tragično.

Incident je osudila i Demokratska stranka, koja je zatražila od nadležnih državnih organa da utvrde da li je tom prilikom bilo ugrožavanja života jer je to od neprocenjive važnosti za održavanje političke stabilnosti u zemlji.

Liberalno-demokratska partija ocenila je da su "za vreme mandata premijera Vojislava Koštunice ugroženi svi oni koji imaju drugačije stavove od Vlade Srbije". "Koštunica želi da od Srbije napravi društvo u kome nema mesta za nevladine organizacije, nacionalne manjine, za političke stranke koje na bilo koji način ne podržavaju Vladu Srbije, kao ni za sve one koji drugačije razmišljaju i koji su spremni da svoje mišljenje javno iznesu", ocenjuje LDP.

Socijaldemokratska unija smatra da učestale pretnje i poziv na linč predsednica jednog broja nevladinih organizacija u Beogradu, koje se, uglavnom, bave zaštitom ljudskih prava, otvara pitanje da li se u Srbiju vraća atmosfera Miloševićevog vremena, od čega je posledni stigao od "takozvanog četničkog vojvode Siniše Vučinića".

SDU zahteva od Tužilaštva da hitno reaguje i jasno odgovori na pitanje da li pretnje smrću mogu nekažnjeno biti štampane u novinama. "Čitav niz takozvanih uglednih komentatora izlaže linču svakog ko pokuša nešto kritički da kaže današnjoj vlasti, što, svakako, pokazuje da se iza tih pretnji kriju krugovi bliski vladi Vojislava Koštunice", navodi SDU.

Nekoliko nevladinih organizacija osudilo je incident i pretnje aktivistkinjama NVO-a u medijima. Federacija nevladinih organizacija Srbije Građanske inicijative navodi da je to ozbiljna opomena i znak radikalizacije sprskog društva.

U saopštenju povodom napada na Natašu Kandić i teksta u Kuriru Beogradski centar za ljudska prava upozorava da se u Srbiji nezaustavljivo vraća atmosfera 90-ih, čiji su sastavni deo i fizički napadi i ugrožavanje života pojedinaca koji se usuđuju da se ne slože sa vladajućim mišljenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: