Preminula Mileva Gaćeša - poslednji živi svedok i učesnik atentata na Pavelića

U Buenos Airesu je juče preminula Mileva Gaćeša, poslednja živa učesnica atentata na Antu Pavelića.

Izvor: Novosti

Subota, 12.02.2022.

20:33

Preminula Mileva Gaćeša - poslednji živi svedok i učesnik atentata na Pavelića
Foto: Depositphotos / edlits

U pokušaj ubistva bivšeg poglavnika Nezavisne Države Hrvatske bilo je uključeno nekoliko ljudi. Ispričala je da su u organizaciju atentata bili uključeni njen brat Milan Gaćeša, njen muž, sveštenik Radojica Popović i ona.

Pavelića su do kuće gde je živeo, u gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buneos Ajresa, pratili Milo Krivokapić i Blagoje Jovović, koji je i pucao na Pavelića.

Sve se odigralo u ulici koja danas nosi naziv Sančez, u jednom trenutku se sa Ante Pavelićem Jovović u toj ulici našao Blagoje Jovović sam. Ranio ga je 10. aprila 1957, na 16. godišnjicu osnivanja NDH.

Prvo pitanje upućeno Milevi Gaćeši Pićan 2020. bilo je, naravno, zašto su odlučili da ga ubiju, a ona je odgovorila ovako: “Od velikoga bola i mržnje prema njemu, zbog toga što se on šeta slobodno, sa svojom ustaškom gardom, a našim mučenicima ni danas se ne zna gde su grobovi.”

Osim aktivne uloge u praćenju Pavelića i obezbeđivanja oružja, Mileva je u emisiji OKO autora Stevana Kostića, emitovanoj na RTS 2019. godine, bez ikakve sumnje demantovala plasirane laži o tome da je atentat organizovala jugoslovenska tajna služba, i dokazala da je taj herojski čin bio deo grupe entuzijasta, odlučnih osvetnika. NJen motiv je bilo stradanje oca od ustaškog terora u Drugom svetskom ratu.
Foto: Printskrin Youtube/RTS Oko - Zvanièni kanal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: