Vučić: "Srbija ni na koji način ne treba da prizna Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prva da smatra da Srbija ni na koji način ne treba da prizna Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2022.

23:42

Vučić:
Printskrin: TV Prva

"Ja ne mislim da mi treba da na bilo koji način prihvatimo ili priznamo nezavisnost već treba da radimo sa Albancima sa Kosova na međusobnoj saradnji, ali je to nemoguće jer je nezavnisnost sve o čemu oni hoće da pričaju", dodao je Vučić.

"Smatram da je Otvoreni Balkan najbolja ideja, to je jedan put kojim treba da prevazilazimo naše razlike i loše odnose. Što se pravde tiče, nema ninkave suimnje da je Srbiji naneta velika nepravda. Kako je moguće da svi imaju pravo da se otcepe od Jugoslavije, a Srbi posle toga nigde nemaju pravo da ostanu da žive", objasnio je.

"Ja mislim da je užasno važno za ozdravljenje nacije da prihvatimo. Mi smo vodili neki rat pa smo ga izgubili. Ozdravljenje će da bude kad mi budemo učili u školi ono što je istina", odgovorila je Srbljanović.

"Pravo da jači tlači nije međunarodno pravo, ono pre svega je zasnovano na povelji UN. Sve što se dešavalo našoj zemlji i narodu je rađeno suprotno UN, izvršena je i agresija na našu zemlju protivno pravu. Postavlja se pitanje - a zašto bi to bio kraj? Gde bi tu bio kraj? Ja ne mislim da smo mi gubili ratove, niti da smo za sve te ratove bili odgovorni. Srbija je za velike sile uvek hegemon na Balkanu", rekao je.

"I ne postoji dovoljno mala Srbija da je oni ne bi nazvali velikom, oni žele da uvek slabe Srbiju. Srbija danas gleda kako da odgovori na sve pritiske čak i kada ih kao nema svakodnevno su pristuni i po pitanju Kosova i RS, i ako imate sve to postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo", kazao je Vučić.

Srbljanović: "Za mene je Kosovo nezavisna država"

Srbljanović je rekla da je za nju Kosovo nezavisna država i da Srbija treba da prizna nezavisnost.

"Kosovo je nezavisna država već 15 godina, naš sused sa kojim moramo da imamo dobar odnos. Srbija bi trebalo da ga prizna i nadam se da sve ide ka tome", rekla je.

"Tamo ima veliki broj ljudi naše nacionalnosti koji tamo žele i da ostanu, džaba sve bogatsvo i putevi ako smo u puzajućem ratu sa Albancima", rekla je Srbljanović. "Od 2018. do danas postoji samo jedan krivični postupak za nasilje na sportskim prilikama", dodala je.

"Mnogo je ovo više od sporta i izolovane priredbe navijača. Ja se osećam nelagodno kad vidim grafite Ratka Mladića. Osećam brigu za mlade i vrednosti sa kojima oni rastu. Oko Kosova, emotivno, ja bih rekao da srpska vojska treba da bude prisutna u svakoj srpskoj enklavi i kod svakog srpskog manastira", rekao je Nikola Tomić.

"Ja sam za model dve Nemačke - članstvo u UN bez formalnog priznanja obostranog, u zamenu - Srbi tamo moraju da budu zaštićeni", rekao je Tomić. "U Briselu 2013. godine u vreme najtežih pritisaka uspeli smo da odbijemo članice UN iako su svi iz vlade bili za to. Samo zato što sam ja bio protiv mi smo uspeli da izbacimo tu tačku 14", rekao je.

"U Srebrenici jezivi zločin"

Govoreći o Srebrenici, Vučić je napomenuo da je bio u Potočarima na obeležavanju 20 godina masakra u Srebrenici da položi cvet.

"Pognuo sam glavu i to je bio jedini trenutak kada sam pognuo glavu iako sam prisustvovao nečemu što je bilo gore od najgoreg linča. Potrebno je da pokažemo pijetet i poštovanje prema žrtvama", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je to postao jezik i politička matrica za napad na Srbiju.

"Otiđite na bilo koji sarajevski portal, videćete po hiljadu puta "genocidna Srbija", "četnici"... To je mnogo opasnije nego što ćete da vidite desetak grafita. To što se zbiva na internetu je 1000 puta opasnije od toga što ćete videti na nekoj tarabi. Mi ni posle 30 godina nismo to uspeli da prevaziđemo i da pokazujemo elementarno poštovanje prema drugima", dodao je.

"Čak i oni govore o višestruko većem broju stradalih u Jasenovcu nego u Srebrenici, ja to smatram jezivim zločinom, sve ostalo su pravne formulacije. Neko misli ako kaže genocid postoji poštovanje, ako ne kaže nema poštovanja, a zapravo je stvar u političkim posledicama", nastavio je.

"Nemojte da nam pričate jedno, a da je u pozadini nešto drugo. Jedna moja reč bi mogla skupo da košta našu zemlju i u politici i pravno i na svaki drugi način. Ne mogu da podnesem ni autošovinizam, za nas je važno da pokazujemo poštovanje prema bošnjačkim žrtvama", rekao je Vučić.

"Jako sam umoran od tih tema i ne kažem da nisu važne, ali nisu jedine. Mislim da postoje teme budućnosti kojima bi trrablo da se bavimo. Po presudi Međunarodnog suda pravde u BiH se nije dogodio genocid, u Srebrenici jeste. Srbija nije odgovorna za genocid. Ja iz inata ne želim da se izjašnjavam jer nažalost jedna pravna definicija se pretvorila u sredsvo političkim manipulacija. Ako ne kažeš da jeste bio genocid, ti si četnik i najgori na svetu, ako kažeš nije onda rušiš RS", rekao je Tomić.

"Sedam hiljada rasutih kostiju, važno je, neke majke i dalje traže svoje. Ja mislim da je to tema koja ne sme da se banalizije i da mi moramo da se sočimo sa onim što smo uradili, a šta nismo uradili", odgovorila je Srbljanović.

"Mi da menjamo rukovodstvo RS jer to traži EU - ne pada mi na pamet"

"Ovde glasaju državljani Srbije, imate procedure koje su veoma stroge i morate da ispunite 7 procedura da biste mogli da dobijete državljanstvo. Negde 10-11 posto Srba iz RS ima državljanstvo Srbije, a glasalo je na primer oko 4 hiljade njih samo. Vlada Srbije je uputila poziv za manifestaciju u Orašcu i pozvala je ambasadore, ja ih nisam ni pozvao na prijem koji ja organizujem. Ona je napisala da organizuje Srbija uz suorganizaciju RS i Dodika jer mi već godinama sve događaje pravimo zajedno jer smo isti narod koji živi u dve države. Ne znam zašto bi to nekom smetalo", rekao je Vučić i dodao:

Naša reakcija - ja mislim da je to pogrešna reakcija ministara EU. To je kao da vam neko kaže da neće da dođe na krštenje deteta zbog nekog gosta. Mi da menjamo i da isključujemo rukovodstvo RS jer to traže iz EU ne pada mi na pamet", kazao je Vučić.

"Ne želimo u NATO"

"Ne mogu da odgovaram predsedničkim kanidatima jer nisam kandidat, iako svi oni govore o meni", rekao je Vučić. "Što se NATO tiče, Srbija je vojno neutralna, želi da sama štiti svoju zemlju, svoj narod. Ima desetostuko jaču vojsku da bi mogla uvek da sačuva svoju decu, mi imamo svoj izvor, slobodarski, put u samostalnost i saradnju sa svima, u NATO ne želimo", kaže Vučić.

O litijumu

"Ponoš je rekao da je to pitanje za budućnosti, to samo govori i o licemerju i neistinama kojima su se služili, doću tako neki trenuci kada ne možete racionalnim argumentima da govorite, to nije politika", rekao je.

"Trudio sam se da nikoga ne uvredim"

"Kad govorite o odgovornosti, ja prihvatam da vlast mora da bude odgovornija, ali je mislim da se to i pokazuje. Kada pogledate i nivo i broj uvreda koje dolaze, te stvari nisu uporedive. Neću da pričam o tom ko vređa nečije porodice i decu, a neko to nije ni pomenuo. Trudio sam se da nikoga ne uvredim, svakako sam nekoliko puta preterao, ali nikada nisam prešao elememtarne granice pristojnosti. Neki kroz najbrutalnijeneistine pokušavaju da se dokopaju fotelja. Ja mislim da je važno da svi mi preispitamo svoje ponašanje", kaže Vučić. "Čuo sam ne jednom, mog sina su prikazivali kao člana kavačkog klana. A danas javljaju da mene hoće da ubije taj isti kavački klan. I na sve to sam odgovarao pun mira i tolerancije", rekao je.

"Kada je neko iznosio brutalne laži o aferi Jovanjima, deset dana sam u čudu gledao i nisam se oglašavao. Onda kažu da ćutim, krijem se. Kada odgovaram onda zašto odgovaraš", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: