Težak antisemitski ispad u Beogradu

Grupa skinheda pretukla dvoje izraelskih državljana na sinoćnjem koncertu na stadionu Tašmajdan. Reakcija države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2006.

17:25

Default images

Jariva Avrama i Bojanu Petković pretukli su skinhedi, koji su nosili nacističke majice i pevali nacističke pesme. Ono što možda još više zabrinjava jeste i podatak da pripadnici policije, koji su se nalazili na stadionu, nisu ništa uradili da pronađu izgrednike.

Odlazak na neki beogradski koncert za strane državljane, a pogotovo za državljane Izraela, mogao bi biti veoma opasan. Upravo to su na svojoj koži osetili dvoje izraelskih državljana, kada su, nakon predivne dve nedelje u našoj zemlji, kako su rekli, otišli na koncert na Tašmajdanu.

Umesto da uđu na stadion, na stepeništu su naleteli na grupu skinheda: "Opkolili su nas i pevali mi 'Aušvic Aušvic'. Vikali su mi da sam prokleti Jevrejin i pitali me da li znam šta je moja zemlja uradila vašoj. Vikali su: Idite u Nemačku. Onda je moja prijateljica prišla i počeli smo da bežimo, ali su nas sustigli i krenuli da nas krvnički udaraju. Mene su udarali po glavi, a jedan me je pesnicom udario u oko. Udarali su i moju prijateljicu. Bilo je jezivo", priča Jariv Avram.
"Počeli smo da bežimo, ali su nas opet opkolili i počeli da nas tuku. Njega su tukli po glavi i telu, a mene su šutirali. Nekako smo uspeli da pobegnemo do policije", kaže Bojana Petković. Pretučeni Jariv Avram završio je sa ušivenom arkadom, a njegova prijateljica sa modricama. O ovom incidentu je obaveštena i izraelska ambasada u Beogradu.

Antisemitski, rasistički i nacionalistički ispadi karakteristika su skinheda i sličnih rasističkih grupa. Poslednji napad koji je dospeo u javnost dogodio se tokom jula, kada su skinhedi napali grupu Roma u Ripnju.

Nije neuobičajeno da se pripadnici nekih od ekstremnih organizacija oglašavaju na Internetu i otvoreno se hvale napadima, poput sinoćnjeg. Skupština Vojvodine je, uz saradnju policije, a posle ispada neonacista na tribini u Novom Sadu, napravila spisak ekstremističkih organizacija i zatražila od Vlade Srbije da im zabrani rad. Vlada Srbije nije reagovala na te zahteve. Novosadska policija je utvrdila da su skinhedi, kao i organizacije Nacionalni stroj, Krv i čast i Rasonalisti neonacističke organizacije, dok su prisutne i rasističke i klerofašističke organizacije.

Petar Lađević: Preduzećemo sve

Posle emitovanja priloga o ovom incidentu u Vestima TV B92 u 18.30, u dom Ljiljane Petković, majke napadnute devojke, došao je Petar Lađević, direktor Službe Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava i obavestio je da je preduzeo sve da napadači budu privedeni. Zatim su, zbog toka istrage, došli i inspektori iz beogradske policije, koji pokušavaju da identifikuju huligane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: