Poslednji svedok odbrane Haradinaja; Saslušan bivši šef operacija u Hagu

Suđenje veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju nastavljeno je danas saslušanjem svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.01.2022.

14:39

Poslednji svedok odbrane Haradinaja; Saslušan bivši šef operacija u Hagu
EPA/ EFE/ PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Na suđenju je završeno višednevno ispitivanje četvrtog svedoka kojeg je predložila Haradinajeva odbrana, a to je veštak Robert Rid (Reid), bivši šef operacija nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Rid je bio poslednji svedok odbrane Haradinaja.

Proces se nastavlja u ponedeljak, 31. januara kada ce biti održana statusna konferencija, najavljeno je iz suda.

Obojica optuženih su se na početku suđenja 7. oktobra prošle godine izjasila da nisu krivi za ometanje rada tog suda i zastrašivanje svedoka, i svoje vreme za odbranu iskoristili su da opravdavaju zločine OVK .

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred Specijalizovnaim većima Kosova, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici.

Precizira se da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici. Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo. Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: