Rusija spustila loptu; "Nismo pretili"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da SAD koriste predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za jačanje napetosti oko Rusije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.01.2022.

13:11

Rusija spustila loptu;
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

"Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajina uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije, kako bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi“, rekao je Lavrov u intervjuu za radio-stanice Sputnjik, Eho Moskve, Govori Moskva i Komsomolska pravda.

Dodao je da ne može da zamisli kako SAD žele da zatvore tu temu i dodao da ako je tamo ostalo razumnih političkih tehnologa, moraju da shvate da je taj put ne vodi nikuda, prenosi agencija RIA novosti.

Šef ruske diplomatije je naveo da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva je spremna. Lavrov je dodao da, ako Zelenski želi da razgovara o Donbasu, to treba da čini u kontakt-grupi, koja, prema odluci normandijskog formata, treba da razmatra sva pitanja direktno između Kijeva i Donjecka i Kijeva i Luganska.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije sa Ukrajinom.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse. Lavrov je izjavio danas da Rusija želi diplomatiju, a ne rat, posle američkog poziva da se "vrati za pregovarački sto" i da ne napada Ukrajinu."Izabrali smo put diplomatije pre niz decenija", rekao je Sergej Lavrov u intervjuu koji je emitovan na više ruskih medija.

On je rekao da Rusija mora da radi sa svima i da je to njen princip. "Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu", rekao je Lavrov.

"Nismo pretili"

EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Lavrov je rekao i da američkoj strani nije prećeno tokom susreta u Ženevi 21. januara, kojem je prisustvovao i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Uveravam vas da smo razgovarali isključivo o bezbednosnim garancijama i onda sam skrenuo pažnju na apsolutno neprihvatljivu situaciju sa našom diplomatskom misijom. Potom, predložili smo da se naši eksperti susretnu za dve nedelje. Uveravam vas, nije bilo pretnji", kazao je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je to izjavio, kako dodaje TASS, nakon što je Blinken rekao da se evakuišu američke diplomate iz Kijeva posle razgovora u Ženevi i da su neke preteće reči izrečene na sastasnku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: