Srbija odaje počast, protivi se poricanju

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Srbija danas odaje počast žrtvama Holokausta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.01.2022.

10:51

Srbija odaje počast, protivi se poricanju
EPA-EFE/MARKO ÐOKOVIÆ

Srbija poziva na poštovanje sećanja na stradale tokom Drugog svetskog rata.

Polazeći od moralne obaveze svakog društva da na kolektivnom i individualnom nivou održava sećanje na žrtve najstrašnijeg zločina u 20. veku, Srbija se protivi poricanju ili iskrivljavanju istorijskih činjenica o Holokaustu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija se aktivno zalaže za sagledavanje masovnog stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu kao jednog od najvećih zločina u istoriji čovečanstva.

U saopštenju se podseha da je Srbija članica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) od 2011. godine, a učešće u radu te organizacije predstavlja jedan od vidova kojim Srbija nastoji da doprinese izgradnji kulture sećanja na žrtve Holokausta, a time sprečavanju budućih zločina.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se 27. januara, na dan kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic. Ustanovljen je Rezolucijom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: