Posle vulkana i cunamija pogodio ih zemljotres od 6.2 Rihtera

Zemljotres magnitude 6,2 jedinica po Rihteru pogodio je Tongu, saopštio je Američki geološki zavod.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

08:25

Posle vulkana i cunamija pogodio ih zemljotres od 6.2 Rihtera
Ilustracija: Depositphotos/destinacigdem

Epicentar zemljotresa bio je 219 kilometara severozapadno od grada Pangai, na dubini od 14,5 kilometara.

Ostrvska država Tonga nedavno je pretrpela veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija.

Ranije ovog meseca, Tongu je pogodila snažna podvodna vulkanska erupcija i cunami. Podmorska vulkanska erupcija dogodila se 15. januara u blizini Tonge, male zemlje u Okeaniji, koja se sastoji od više od 170 ostrva južnog Pacifika. Erupcija je izazvala uzbunu za cunami za veći deo zapadne obale SAD, Havaja i Aljaske.

Neobično visoki talasi na Pacifiku koji se pripisuju erupciji podvodnog vulkana nedaleko od ostrva Tonga izazvali su izlivanje nafte duž obala Perua.

Heroj elementarne nepogode je Lisala Folau, penzionisani stolar i invalid, koji je plivao između ostrva više od 24 sata, pošto je Tongu zahvatio cunami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: