Zemlja koja se graniči sa Srbijom kaže: NATO trupe mogu kod nas

Rumunija je spremna da dozvoli upotrebu svoje teritorije pojačanim NATO trupama, izjavio je predsednik te zemlje, preneto je na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

14:51

Zemlja koja se graniči sa Srbijom kaže: NATO trupe mogu kod nas
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Klaus Joanis izjavio je danas da je Rumunija spremna da prihvati veće vojno prisustvo Severnoatlantske alijanse na svojoj teritoriji i da trenutno razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom o načinima kako da se poveća broj njihovih vojnika u toj zemlji.

"Uvek sam govorio da smo spremni za veće prisustvo saveznika na našoj teritoriji", rekao je Joanis. On je dodao da je Bukurešt nakon najave Vašingtona i Pariza u kontaktu sa ovim saveznicima kako bi se uspostavili konkretni načini za realizovanje njihovog vojnog prisustva.

Istovremeno, kako javljaju svetske agencije, ratni vojni avioni američke vojske F-15s već su sleteli u Estoniju, dok se dolazak danskih F-16s očekuje sutra, ali u Litvaniji.

Čelnici Alijanse najavili su, podsetimo, da će pokrenuti do sada neviđeno pomeranje trupa ka istočnoj Evropi usled pojačane opasnosti od izbijanja oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Američki Stejt department najavio je da će oko 8.500 američkih vojnika biti u povećanoj borbenoj gotovosti i da čekaju naredbu za razmeštanje na istočnom krilu NATO.

Stižu i u Bugarsku i Mađarsku?

Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu pre invazije označava promenu stava Bajdenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je danas da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da je reakcija neophodna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: