Iz GP URA za B92.net: "Abazović nije ucenjen"

Aktuelnu Vladu CG u parlamentu ne podržava 80 odsto poslanika i takvo funkcionisanje nije održivo, kaže politička direktorka GP URA Ana Novaković Đurović.

Izvor: B92, Teodora Kostiæ

Sreda, 26.01.2022.

14:01

Iz GP URA za B92.net:
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Za B92.net kaže da je taj pokret pre predloga o manjinskoj vladi pokušao da unutar prlamentarne većine postigne dogovor o krizi koja, kako navodi, traje više od šest meseci.

"Problemi počinju već prvog dana rada Vlade, kada Demokratski front iskazuje otvoreno nezadovoljstvo tom vladom i preti rušenjem. Nekoliko meseci, DF je bojkotovao i rad Parlamenta. Izvršna i zakonodavna vlast nisu sarađivale, a to je za sistem neodrživo. I Demokratska Crna Gora nije bila zadovoljna radom Vlade i smatrala je da Vladu treba osnažiti novim kadrovima. Dakle, svi su bili nezadovoljni i predlagali rešenja, ali dogovor nije postignut", navodi.

Novaković Đurovićeva navodi i da je koalicija Crno na bijelo u kojoj je URA tragala za rešenjem, i u ovom momentu, ceni da je manjinska vlada, bez DPS-a i DF-a, optimalno rešenje.

Na optužbe da se time prekraja izborna volja građana napominje da mandati koalicije Crno na bijelo ne pripadaju ni DF-u, ni Demokratskoj Crnoj Gori, niti nekoj trećoj političkoj opciji.

"Izborna volja građana je bila da URA I CIVIS dobiju 4 mandata", kaže ona.

O planovima ako predlog manjinske vlade bude izglasan, Novaković Đurovićeva kaže da URA računa na širu podršku u parlamentu, a ne samo DPS-a.

"Manjinska vlada, ukoliko dobije podršku, nastavlja snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, preuzima odgovornost za nastavak ekonomskog oporavka, osnaživanje građanskog, multietničkog karatkera našeg društva i bolju regionalnu saradnju sa susedima. Očekujemo da svi koji iskreno žele bržu integraciju Crne Gore u EU ta rešenja podrže", napominje.

Na pitanje da li je Abazović pod nekom ucenom rešio da obori vladu u čijem je sastavu, Novaković Đurovićeva kaže da "apsolutno nije reč ni o kakvoj uceni".

"Kao što je poznato, pritisci na URU i lično predsednika URE g. Abazovića, pa i ozbiljne pretnje, bili su ogromni i nakon izbora 2020. godine, kada je poražena strana pokušavala tim potezima odvratiti GP URA od odluke da sa Demokratama i DF-om formira vlast. Međutim, URA je i tada, kao i danas, bez obzira na sve pritiske odlučna u svojim stavovima i autonomno donosi svoje odluk", ističe.

Na pitanje da li je neko iz Evropske unije zatražio da ova vlada ode sa vlasti, Novaković Đurovićeva kaže da je Evropska komisija svoj stav o radu aktuelne crnogorske vlade definisala u poslednjem izveštaju koji nije bio pozitivan.

"Potvrđeno je ono čega smo svi svesni, a to je da politička kriza i blokirana saradnja na relaciji Vlada - parlament koče pregovarački proces i naš put ka EU i da se reforme u takvom ambijentu ne mogu sprovesti. To je jedan od ključnih razloga zašto smo tražili model koji može odblokirati naš evropski put", kaže.

Novaković Đurovićeva ističe da u manjinskoj vladi neće biti ti DPS ni DF.

"Verujemo da manjinska Vlada, u kojoj nema DPS-a i DF-a, sa jasnim programskim određenjem i prioritetima, može da dobije veću podršku u parlamentu, i radi na spomenutim prioritetima", rekla je ona.

Mandić za B92.net: "Vlada Crne Gore se raspala"

Napominje da prema najnovijim informacijama specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar neće doći u Crnu Goru, iako je njegova poseta bila najavljena za 1. februar.

"Prema poslednjim informacijama iz medija, g. Eskobar ipak neće dolaziti u Podgoricu u februaru. Ukoliko se to desi, verujem da bi došlo do susreta njega i Abazovića", kaže Novaković Đurovićeva. Podsetimo, GP URA predao je Skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi, a uzburkane reakcije izazvalo je što su inicijativu potpisali i poslanici DPS.

Ipak, Skupština Crne Gore najpre će se 3. februara izjasniti o predlogu razrešenja potpredsednika vlade Dritana Abazovića i o predlogu da njegovo mesto zauzme ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

O inicijativi za glasanje o nepoverenju vladi glasaće se 4. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: