Preko noći postao miljenik Rusije, naprosto ga obožavaju

Hrvatski predsednik Zoran Milanović postao je prava zvezda ruskih medija koji podržavaju Kremlj, koji ga opisuju kao "konačno jednog razumnog evropskog lidera".

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

13:06

Preko noći postao miljenik Rusije, naprosto ga obožavaju
Foto: Profimedia/Press OfficeTASS

Njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije, preneo je zagrebački Jutarnji list.

"Hrvatski predsednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude da kažu", izjavio je za Ruša tudej direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a Milanovićeve izjave tek su, po njemu, "vrh ledenog brega" u razmišljanjima i odnosima u EU i NATO-u.

Ruski mediji dali su izjavama predsednika Hrvatske o Ukrajini veliki prostor, a neki od naslova koji su osvanuli tim povodom glase: "Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Vašingtonu, kaže hrvatski predsednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske".

Ruski mediji pišu i da je Milanović prvi rekao ono što muči mnoge Evropljane, a zatim navode kako je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja i da mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele ni "ginuti za Ukrajince", niti se "sukobiti s Rusijom".

Ali ruski mediji su uvereni da će "Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi evropski zvaničnici", kao i da je "on povukao nogu". Doduše, pišu i da je za sada samo Češka izjavila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Ruski mediji navode još i da je "Milanović shvatio" da nije Rusija ta koja izaziva sukobe, te da ne namerava nikoga da napadne, ali je ponašanje NATO-a i najavom daljeg širenja na istok sigurnost Rusije dovedena u pitanje.

U Kijevu su s druge strane šokirani, a na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvana je hrvatska ambasadorka Anica Džamić. Ukrajina je takođe zatražila da se Zagreb "izvini i demantuje" Milanovićeve izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: