Bedžet Pacoli budući predsednik Albanije?

Od kad je albanski premijer rekao da kandidat za sledećeg predsednika može da bude i neko ko nije iz Albanije, u Prištini se pitaju ko bi od njih to mogao biti.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

14:15

Bedžet Pacoli budući predsednik Albanije?
EPA-EFE ANDREJ CUKIC

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da bi eventualni kandidat za predsednika Albanije sa Kosova najizvesnije mogao da bude Baton Hadžiu, kao najbliži prijatelj albanskog premijera Edija Rame, ali da to može da bude i bilo ko drugi koga bi Rama mogao da drži u šaci i zameni u svakom trenutku.

"Hadžiu je na Kosovu bio najbliži prijatelj Kadrija Veseljija i Hašima Tačija, a isto je prijatelj Edija Rame. On bi bio idealna prilika da Edi Rama bude faktički i predsednik i premijer, jer Rama je sada u stanju da bira bilo koga iz svoje partije za predsednika, ali postoji bojazan da on ojača i da mu uzme pola stranke", rekao je Spahiu za Kosovo onlajn.

Spahiu kaže da neko sa Kosova u Albaniji ne može da ima nikakav uticaj, jer bi svaki kandidat sa Kosova koga bi Rama izabrao na mesto predsednika bio potpuno "u rukama" albanskog premijera.

"Mogao bi da ga promeni u svakom trenutku ukoliko bi počeo da mrda. Suština je to da jednostavno Edi Rama želi da ponizi ostale političare u Albaniji, kako iz svoje stranke tako i iz opozicije", rekao je Spahiu povodom Ramine izjave da kandidat za predsednika Albanije može biti i neko izvan teritorije Albanije.

On je naveo da je Rama to uradio i pre nekoliko godina kada je u Vladu Albanije izabrao dva ministra sa Kosova.

"Ali, kada su se približili izbori, tada se on već uplašio i onda je odmah razrešio oba ministra dužnosti. Pošto je dobio izbore, želi da ih uvredi i da za predsednika postaviti nekoga koga može svaki čas da razreši i da mu niko ništa ne može", kaže Spahiu.

Na pitanje da li bi kandidat za albanskog predsednika sa Kosova mogao da bude predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli, Spahiu je rekao da je to moguće, ali da ne veruje da će se to dogoditi zbog toga što Pacoli, ipak, ima neki autoritet.

"Mada ni on ne bi mogao da radi nešto mimo volje Edija Rame. Pacoli, iako je najpametniji među albanskim i kosovskim političarima, on nije dovoljno hrabar da učini hrabre odluke koje je Edi Rama u stanju da donese, poput odluke o inicijativi 'Otvoreni Balkan' sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", rekao je Spahiu.

Dodao je da je Rama tu gde jeste ne zbog toga što je pametan, nego zbog toga što je hrabar.

"Kandidat sa Kosova mogao bi da bude neko ko bi bio potpuno u rukama Edija Rame, jer Rama želi da bude faktički i predsednik i premijer, kao i njegov prijatelj Vučić", naveo je Spahiu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: