Još jedno upozorenje: Ne putujte u Ukrajinu

Hrvatsko ministarstvo spoljnijh i evropskih poslova od juče preporučuje svojim državljanima izbegavanje putovanja u delove Ukrajine koja se graniče s Rusijom.

Izvor: Veèernji.hr

Utorak, 25.01.2022.

11:19

Još jedno upozorenje: Ne putujte u Ukrajinu
Tanjug/ AP Photo, File

Svojim građanima preporučuju da odlože putovanja i u ostatak zemlje.

"Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentrisanja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savetujemo izbegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja se graniči s Ruskom Federacijom", stoji na stranicama MSEP-a.

Posebno se to odnosi, dodaje MVSEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, ali graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – 'Donjecke Narodne Republike' i 'Luganske Narodne Republike'.

Ministarstvo hrvatskim državljanima savetuje i izbjegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog Krima, kao i područja severne Ukrajine koja su u blizini granice s Belorusijom.
Za putovanja u ostale delove Ukrajine koja nisu nužna savetuje se odlaganje, a ako se to ne može učiniti „preporučuje se oprez i svakodnevno informisanje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora“ i uz prethodnu konzultaciju s hrvatskim predstavništvo u Ukrajini. Ovo upozorenje stiže nakon što je američki Stejt Department, navodeći pretnju od ruske invazije, u nedelju naredio povlačenje porodica diplomata iz Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je saopštilo da taj potez smatra „preuranjenom manifestacijom preteranog opreza“. „Zapravo nema većih nedavnih promena u sigurnosnoj situaciji: pretnja od novih talasa ruske agresije konstanta je od 2014. godine, a grupisanje ruske vojske u blizini granice počelo je u aprilu prošle godine“, stoji u saopštenju ministarstva. Šef evropske diplomatijeDžosep Borel u ponedeljak je rekao da EU neće slediti američki primjer jer zasad ne vidi razloge za povlačenje diplomata, no to su učinile Australija i Velika Britanija. Njemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatima ako se odluče na to, a savet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Latvije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: