Da li je u Srbiji napravljena velika greška?

Zbog velikog broja zaraženih, neke škole su, uz dozvolu školske uprave i Ministarstva prosvete, već počele da prelaze na onlajn nastavu.

Izvor: Kurir/Telegraf

Utorak, 25.01.2022.

09:22

Da li je u Srbiji napravljena velika greška?
EPA-EFE Sascha Steinbach/Ilustracija

"Jedna srednja škola u Pančevu je morala odmah da pređe na onlajn nastavu jer ima 13 zaraženih nastavnika i veliki broj đaka. I mnoge druge škole u Vojvodini su počele da se zatvaraju, odnosno da prelaze na onlajn", kaže Milorad Antić, nastavnik i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Prema njegovim rečima, virus se širi neverovatno brzo i u svim školama koje rade kombinovano je smanjen broj đaka koji dolaze.

Kako kaže, ovaj Sindikat uputiće konkretne zahteve Ministarstvu prosvete jer ovakva situacija u školama preti da se pogorša.

"Po ugledu na zahteve kolega u Francuskoj, koji su potpuno opravdani, tražićemo da se omogući testiranje dva puta nedeljno, četvoroslojne maske i aparat za provetravanje koji pokazuje da li i kada treba provetravati prostoriju", dodaje Antić.

I pedijatri su upozorili da omikron soj posebno pogađa decu, što se vidi na primeru Vranja, gde je posebno zabrinjavajuća situacija. Кako kažu zvanični podaci, čak 39 od 40 testirane dece u domovima zdravlja u Vranju juče je bilo pozitivno na koronavirus. To čini čak 97,5 odsto. Samo dan ranije taj procenat bio je 63,8 odsto.

Deca su, inače, i najveći prenosioci gripa, a u Srbiji trenutno ima tri tipa gripa.

Prema podacima kojima raspolaže Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), zabrinjava i što veliki broj dece pati od postkovid sindroma i ne vraća se u školu ni tri nedelje nakon što preleže virus.

"Trenutno nema puno dece koja su obolela, ali ima puno onih koja su preležala i imaju postkovid simptome. Deca se zbog toga ne vraćaju u školu i po dve–tri nedelje nakon preležanog kovida, javljaju nam razredne starešine", kaže Jasna Janković iz USPRS.

Utisak je, dodaje, da je vraćanje dece u učinioce bila greška i da je trebalo ili produžiti raspust jednu nedelju ili ostaviti sve da nastavu prate od kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: