Razbijena evropska mreža krijumčara

Evropska policija razbila je kriminalnu mrežu koja je zaradila stotine miliona evra krijumčarenjem migranata iz Turske u Italiju uglavnom na jahtama.

Izvor: B92

Petak, 21.01.2022.

17:13

Razbijena evropska mreža krijumčara
EPA/EFE/Carlos de Saa

Ovo vest je potvrdila grčka policija.

Grčka i Italija su na prvoj liniji evropske migracione krize otkako je počela 2015. godine, preneo je Rojters.

Dok većina migranata i izbeglica obično prelazi iz Turske na obližnja grčka ostrva, sve veći broj ljudi stiže u Italiju iz Turske morskim putem od 2020, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice.

U racijama u Albaniji, Grčkoj i Italiji 19. januara uhapšeno je 29 osoba, saopštila je grčka policija kasno sinoć.

Prema navodima poličije, mreža je aktivna u sve tri zemlje, kao i u Turskoj, od početka 2020. godine.

Evropol, evropska policijska organizacija koja je podržala operaciju, saopštia je da je ta mreža koju čini oko 80 osoba, prokrijumčarila najmanje 1.100 migranata i da su zaradili stotine miliona evra.

Većina transfera se odvijala morskim putem iz Turske u Italiju uglavnom na brodovima za odmor uključujući jahte, ali i preko kopna od Grčke do Italije preko Albanije.

Krijumčari su naplaćivali oko 5.000 evra po osobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: