Abazović vs Krivokapić, ko je jači?; "On je miljenik zapada i pobediće"

Politička situacija u Crnoj Gori privukla je veliku pažnju javnosti u regionu.

Izvor: B92/M. Lj.

Četvrtak, 20.01.2022.

16:08

Abazović vs Krivokapić, ko je jači?;
Foto: EPA-EFE/Boris Pejoviæ

Od izbora na kojima je posle 30 godina sklonjena sa vlasti stranka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, nastavile su se trzavice u crnogorskoj vladi. One su kulminirale potezom pokreta URA, koja je pokrenula zahtev za smenu vlade, čiji je potpredsednik upravo lider te poličke frakcije.

Određeni deo vladajuće koalicije ocenio je ovaj potez kao izdaju, a premijer Crne Gore odgovorio je na to tako što je pokrenuo inicijativu za smenu Abazovića. Sve oči regiona uprte su u zvaničnu Podgoricu i pomno se gleda da li će pasti Krivokapićeva vlada, odnosno da li će Abazović biti smenjen na sednici 3. februara.

Politički analitičar Mišel Zubenica ističe za B92.net da je ovo bilo na neki način i očekivano.

"Ovo se krčkalo dugo. Od kada se formirala vlada, iako je cilj bio da se razvlasti DPS i obaranja Mila Đukanovića, oni nisu uspeli da formiraju neko jedinstvo zajedničkih ciljeva i kadrovskih rešenja. Od početka je ta blada bila nestabilna. Bukvalno smo od svake nedelje imali opasnost da se ta vlada sruši. I to da se ne sruši od strane DPS-a, nego zbog inicijative neke od članice koalicije. Sam Demokratski front je od početka počeo da kritikuje (premijera Zdravka Krivokapića) iako je bio nosilac liste na prethodnim izborima. Sa druge strane, oni su imali pravo na to, jer nisu imali nekog političara u vladi na mestu ministra. Jedini političar u toj vladi je (potpredsednik vlade Dritan) Abazović, koji je imao najveću moć u toj vladi. Zbog njihovih velikih ideoloških razlika bilo je samo pitanje kada će ta vlada da padne", kazao je Zubenica za naš portal.

"Razočarajuće da Abazović koji se borio protiv DPS-a bude prvi koji je pokrenuo inicijativu da se ruši vlada i da će to verovatno to da radi sa DPS-om Mila Đukanovića. Očigledno da se ispunjava plana koji je postojao, da Abazović napravi kompromis sa DPS-m. Čak i ako padne vlada i DPS se vrati na vlast kroz manjinsku vladu ili koaliciju, to nije dugog trajanja. Mislim da su izbori na svim nivoima najbolje rešenje”, kazao je on.

A koga voli zapad?

Foto: EPA-EFE/Andrej Èukiæ
U ovoj “igri” Abazovića protiv Krivokapića, Zubenica smatra da najveći uticaj ima strani faktor.

“Da budemo otvoreni, trenutno najviše uticaja na ovu vladajuću koaliciju imaju stranci. To su zapadni zvaničnici i njihova odluka će biti presudna. Ako budu želeli da bude Krivokapić ostane premijer, on će ostati. Međutim, kako sada stvari stoje, njiho miljenik je ipak Abazović I oni igraju na kartu njega da bude presudna politička ličnost u narednom period. Mislim da će on uspeti da izgura svoje političke ciljeve. Neverovatno je šta radi s obzirom da je to suprotno onoga što je zagovarao pre izbora I neposredno posle izbora. Kad-tad, građani će imati priliku da se izjasne na izborima i da kazne ili nagrade sve političke činioce u odnosu na ono šta sada rade”, objasnio je naš sagovornik.

Sve u vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori iz časa u čas pratite u live blogu na B92.net.

Povratak Đukanovića

Foto: EPA-EFE/Boris Pejoviæ
Ovaj politički analitičar navodi da je jasno kome ovaj sled događaja ide najviše u korist.

“Mislim da će najveći pobednik biti DPS. Ovoj stranci odgovora svaka nestabilnost i u suštini, ako bi sada bili novi izbori, bilo koje prekomponovanje (u vlasti) bilo bi uz ulogu DPS-a. DPS bi tada napravio vladajuću koaliciju sa nekom manjom strankom, bilo da su to stranke manjine, socijaldemokratama, Dritanom Abazovićem… Sa druge strane, ako ne bude izbora, ta nova manjinska vlada opet bi imala podršku DPS-a i morala bi sa njima da pravi kompromis u smislu da kadrovi DPS-a ostanu na funkcijama u sektorima pravosuđa, bezbednosti, izvršnoj vlasti na lokalu. DPS bi izvukao najveću korist od ove političke situacije”, ističe Zubenica.

Na pitanje da li ovo na neki način predstavlja povratak Đukanovića, ovaj stručnjak ističe za naš portal da to u ovoj situaciji i jeste slučaj.

“Na neki način jeste povratak. Najavljivao sam da ako ne bude jedinstva ove vladajuće koalicije, da će DPS kad-tada da se vrati kao dominantna politička stranka. Mislim da se to sada dešava i da je taj process u toku. Opet, građani će imati priliku da vidi o čemu da se ravi i da eventualno kazni onoga ko je dopustio takav scenario. DPS se pokazao kao veoma mudra stranka koja je neko vreme bila u tišini i pustila koaliciju da se sruši sama od sebe. Nije im bio potreban protivinik i tu se vidi nezrelost političkih aktera koji su preuzeli vlast od Mila Đukanovića”, objasnio je Zubenica za B92.net.

Da su danas izbori...

Zubenica smatra da je sasvim izvesno da će biti vanrednih izbora.

"Sam Krivokapić je rekao da bi bilo najpoštenije da bude izbora i mislim da bi to bilo najpoštenije, odnosno da se proveri volja građana. Bili bi drugačiji rezultati, trenutno stranke nemaju podršku koje bi imale posle vanrednih izbora... DPS je sačuvao veliku podršku građana CG, ali demokrate Alekse Bečića imaju stabilnu podršku i mogle bi da iskoriste situaciju i poverenje prosrpskih i procrnorskih birača. U ovom trenutku gubitnici bi biliglasači porkreta URA i glasači Demokratskog fronta, jer je DF napadao vladu, ali da su neke članice te koalicije u ovom trenutku izdale tu vladu, podržavajući rušenje Krivkopaića i formiranje manjinske vlade koju bi predvodio Dritan Abazović. Tu pre svega mislim na SNP", ističe sagovornik našeg portala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: