Vučić uputio saučešće

Predsednik Republike Srbije uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i poštovaocima, povodom smrti srpskog književnika Radovana Belog Markovića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.01.2022.

07:40

Vučić uputio saučešće
EPA-EFE MARTIN DIVISEK

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Radovana Belog Markovića, čuvara predivne srpske reči i srpskog jezika na kojem je za njega bila 'velika čast i ćutati i govoriti'", naveo je Vučić.

"Bio je pisac koji je samu srž prirode našeg naroda utkao u svoja dela koja će, verujem, obrazovati i buduće generacije svesnih, jakih i pametnih mladih ljudi, željnih da što bolje upoznaju svoju otadžbinu i narod, a koje je Beli Marković na jedinstven način i sa ogromnom ljubavlju u svojim delima opisivao".

Prema njegovim rečima, Beli Marković je bio svedok puta koji je naša zemlja prešla od „starih džada punih rupa, koje su nekada predstavljale izmučeno lice naše zemlje, do auto-puta 'Miloš Veliki', kojeg je sa velikom radošću dočekao i opisao i kojeg je video kao put budućnosti zbog kojeg će se 'i sati i kilometri drugačije računati“.

"Radovan Beli Marković bio je autentičan stvaralac koji nije samo poznavao, već i živeo duh našeg naroda. Njegovo duboko shvatanje ljudske prirode i srpskog mentaliteta, usuda u kojem je naš narod kroz razne (ne)prilike stasavao u ovo što je danas i što će tek biti, isijavalo je sa svake stranice njegovih dela, stvarajući neprekinutu nit koja je povezivala ljude svih generacija i profila, baš kao što je i u izgradnji puteva video ne samo praktičnu vrednost, već način da se čvrsto povežemo i bolje upoznamo i sebe i našu jedinu Srbiju", istakao je predsednik Srbije.

Navodi da je Beli Marković i u nazivu auto-puta „Miloš Veliki“ video "izuzetnu simboliku koja gromoglasno najavljuje nezaustavljiv napredak i razvoj Srbije, kao i njen izlazak iz modernog ropstva u kojem je čamila decenijama".

"Taj suštinski logos - značenje, smisao i predstavu novih puteva koji su premrežili Srbiju, spajajući je sa različitim kulturama, civilizacijama, a pre i iznad svega sa samom sobom, Beli je pretočio u misli i poruke koje nagoveštavaju novo poglavlje u istoriji i budućnosti naše zemlje i naroda.

Nedostajaće nam sva dela koja nije dovršio, iako su za njega u književnosti postojali „samo započeti, ali nikad površeni književni poslovi“, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: