"Trenutak istine – počelo je odbrojavanje"

Konstantin Gavrilov saopštio je da je u iščekivanju odgovora na ruske predloge o bezbednosti "počelo odbrojavanje".

Izvor: DW

Sreda, 19.01.2022.

19:05

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

"Dolazi trenutak istine, kada će Zapad ili prihvatiti naše predloge ili će biti pronađeni drugi načini da Rusija osigura svoju bezbednost. Siguran sam da, ako postoji dobra volja, spremnost za kompromis u bilo kojoj situaciji, moguće je pronaći obostrano prihvatljivo rešenje. Vremena je sve manje. Počelo je odbrojavanje", rekao je rukovodilac delegacije Rusije na pregovorima u Beču Konstantin Gavrilov.

Prema rečima ruskog diplomate, radi se o smanjenju vojnih pretnji, rešavanju hitnih bezbednosnih pitanja ne samo za Rusiju, već i za sve države evroatlantskog i evroazijskog regiona.

Kasnije, u intervjuu "Rusiji 24", Gavrilov je saopštio da na sastanku u Ženevi može doći do proboja u pregovorima o bezbednosnim garancijama.

Stejt department je najavio sastanak Blinkena i Lavrova u Ženevi 21. januara, nakon što američki državni sekretar poseti Kijev i Berlin. Predstavnik Stejt departmenta je naglasio da predstojeći susret pokazuje da je diplomatija još živa kada se tiče krize oko Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas na konferenciji za štampu u Kijevu da ne planira da na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom donese odgovor na ruske predloge o bezbednosti.

Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: