Amerika šalje oružje: Sprema se nova kriza?

SAD će u narednim nedeljama isporučiti Ukrajini novu partiju "pomoći" za jačanje njenog odbrambenog potencijala, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

21:06

Amerika šalje oružje: Sprema se nova kriza?
EPA-EFE/STRINGER

"Kao što znate, prošle godine smo isporučili Ukrajini više bezbednosnih sistema, nego bilo kada od 2014. godine. Uveravam vas, te isporuke se nastavljaju i u narednim nedeljama ih je planirano još više. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, mi ćemo Ukrajince obezbediti sa dodatnim odbrambenim materijalom", saopštili su u Stejt departmentu, uoči posete državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu i Berlinu 18–20. januara.

Kako su saopštili u američkom spoljnopolitičkom resoru, sastanak Blinkena i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova biće održan 21. januara u Ženevi.

Ranije je portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio da će ukrajinski vojnici dobiti pošiljku malokalibarskog oružja i municije – poslednji deo vojne pomoći u vrednosti od 60 miliona dolara koju je potpisao američki predsednik Džozef Bajden.

SAD isporučuju Ukrajini široki spektar naoružanja i tehnike, uključujući patrolne brodove i protivtenkovske raketne sisteme "Džavelin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: