Albanci stali na stranu Abazovića

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija saopštile su da podržavaju predlog Dritana Abazovića o manjinskoj vladi.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

15:55

Albanci stali na stranu Abazovića
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

"Uvažavajući činjenicu da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, kao i da aktuelnu Vladu u parlamentu podržava svega desetak poslanika, mi, politički predstavnici manjinskih naroda u Skupštini Crne Gore, podržavamo predlog koji je u ponedeljak saopšten od strane koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske Vlade", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), Nik Đeljošaj (Albanska lista) i Fatmir Đeka (Albanska koalicija Jednoglasno).

Kako navode, uvereni su da je manjinska vlada "realan i optimalan model za izlazak iz trenutne političke situacije".

"Model manjinske vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori doneti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija. A to je upravo ono što je zahtev naših građana i potreba države, kako bi izašla iz spirale podela, siromaštva i beznađa. S toga, smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrednosti za koje smo se borili", navodi se u saopštenju.

Dodaju da ih raduju i poruke koje tim povodom saopštavaju međunarodni partneri, "jer će nam njihova podrška i pomoć u narednom periodu biti potrebna, kako bi što lakše sprovodili reforme i napredovali ka članstvu u EU".

"Naš evropski i evroatlantski put nemaju alternativu i podrška partnera nam je od izuzetne važnosti. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija podržavaju inicijativu o manjinskoj vladi. Sigurni smo da će nova vlada uspeti da obezbedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz vd. stanja u kome se nalaze naše brojne institucije. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana. Spremni smo da na ovim principima damo svoj doprinos, u cilju sveukupnog napretka našeg društva", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: